O nouă zi liberă pentru români, angajatorii sunt obligați să ți-o plătească: ce trebuie să știi

Gabriel Peneș 23.05.2023, 10:10
O nouă zi liberă pentru români, angajatorii sunt obligați să ți-o plătească: ce trebuie să știi

Românii se vor putea bucura de o nouă zi liberă plătită. Deși se punea problema interzicerii suplimentării zilelor libere deja existente, parlamentarii vor să mai adauge încă una. Este drept, aceasta nu va fi legată de vreo sărbătoare, iar angajații vor trebui să îndeplinească o anumită condiție pentru a beneficia de ea.

O nouă zi liberă pentru români, angajatorii sunt obligați să ți-o plătească

Românii beneficiază deja de 15 zile libere în 2023, dintre care 12 au picat sau vor pica în timpul săptămânii. În plus, bugetarilor li s-au acordat și alte câteva zile în plus, pentru a crea „punți de vacanță”, așa cum se va întâmpla în perioada joi, 1 iunie – luni, 5 iunie, între Ziua Copilului și a doua zi de Rusalii, inclusiv, când vor primi liber și vineri, 2 iunie, spre deosebire de angajații de la privat. Oricum, aceste zile libere suplimentare, trebuie să fie recuperate în perioadele următoare.

Dar parlamentarii s-au gândit să ofere încă o o zi liberă legală plătită, atât pentru angajații la stat, cât și pentru cei din mediul privat. Iar angajatorii din România vor fi obligați să o plătească. Există o condiție, însă: cei care vor să beneficieze de această zi liberă trebuie să participe la cursuri de prim ajutor, după cum se arată într-o propunere legislativă aflată de ceva timp în dezbaterea senatorilor din Parlament, conform avocatnet.ro.

Scopul propunerii legislative aflate în dezbaterea Senatului este încurajarea înscrierii salariaților la cursuri de prim ajutor, astfel încât, în cazuri de urgență, să poată interveni rapid și eficient.

O nouă zi liberă pentru români, angajatorii sunt obligați să ți-o plătească: ce trebuie să știi
Angajații de la stat, dar și din mediul privat, care vor face un curs de prim ajutor vor beneficia de o zi liberă plătită

Ce trebuie să știi

Mai exact, angajatorii vor avea „obligaţia de a acorda o zi liberă plătită salariaţilor, în vederea participării acestora la cursurile de prim ajutor”. Ziua liberă se va acorda doar la cererea salariatului, ce va trebui însoţită de dovada înscrierii la curs.

Salariații vor putea urma cursurile de prim ajutor la „instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”, după cum apare în document.

Vor putea solicita ziua liberă plătită pentru participarea la cursuri de prim ajutor atât angajații din mediul public, cât și cei din mediul privat, inclusiv cei ce activează în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

Există și o facilitate fiscală pentru angajatori în acest caz. Cei care vor acorda zile libere salariaților pentru a participa la cursuri de prim ajutor vor putea scădea o sumă egală cu salariul lunar brut al celui care a efectuat un curs de prim ajutor împărţit la numărul de zile lucrătoare din luna în care a fost efectuat cursul din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul pe profitul asociaţiilor şi fundaţiilor, după caz, datorat pentru perioada în care a fost efectuat cursul.

Sumele care nu vor fi scăzute din impozit se vor reporta în următorul an, la termenul de declarare şi plată. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului.

Potrivit inițiatorilor, se dorește încurajarea participării salariaților la cursuri de prim ajutor, deoarece, „în situaţia producerii unor accidente, să poată acorda primul ajutor de bază”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....