O nouă tentativă de fraudă online îi vizează pe români. Polițiștii trag un semnal de alarmă, cum să te ferești

Stan Filon 28.10.2022, 09:31
O nouă tentativă de fraudă online îi vizează pe români. Polițiștii trag un semnal de alarmă, cum să te ferești

O nouă tentativă de fraudă online îi vizează pe români, iar Poliția Română s-a sesizat deja! Hackerii dau dovadă de o inventivitate ieșită din comun și caută non-stop noi metode prin care să se îmbogățească raid pe spatele românilor creduli. Ultima metodă i-a lăsat cu gura căscată chiar și pe polițiști.

O nouă tentativă de fraudă online îi vizează pe români

Foarte mulți români au rămas surprinși să primească în mediul online așa-zise citații care vizează anchete judiciare. Oamenii se trezesc că primesc citații aparent de la autorități precum Poliția Română, FBI, Europol sau chiar Interpol. Trebuie specificat faptul că acestea sunt tentative de fraudă online. Poliția Română a primit multe astfel de sesizări și trage acum un semnal de alarmă.

„Politia Română a fost sesizată cu privire la existenţa mai multor cazuri de tentative de fraude online, prin mesaje email, în care anumite persoane şi-ar fi atribuit identitatea unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul structurilor de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliţia Română). În aceste cazuri, victimele ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acţiuni cu un caracter sexual explicit, săvârşite de minori”, a transmis, joi, Poliţia Română.

O noua tentativa de frauda online ii vizeaza pe romanii. Politistii trag un semnal de alarma, cum sa te feresti
O noua tentativa de frauda online ii vizeaza pe romanii. Politistii trag un semnal de alarma, cum sa te feresti

Victimele sunt amenințate cu arestarea

Poliția Română precizează faptul că victimelor li s-a solicitat bani, drept amenzi pentru faptele săvârșite în mediul online. Victimele sunt avertizate că trebuie să facă plata cât mai repede, pentru a evita demararea anchetelor și sunt ameninați cu remiterea lor sau chiar cu emiterea unui mandat de arestare pe numele lor.

„Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea „government impersonation scams”, instituţiile de aplicare a legii la nivel internaţional au transmis mai multe mesaje publice de informare a populaţiei. În situaţia în care primiţi astfel de email-uri nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeţi, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau online pe portalul de petiţii al Poliţiei Române, selectând unitatea teritorială de poliţie, pe raza căreia domiciliaţi”, a mai transmis Poliţia.

Instituţia recomandă să nu comunicaţi date personale ori financiare către persoane necunoscute care vă contactează în mediul online și să nu deschideţi fişiere primite de la persoane necunoscute, pentru evitarea unor probleme serioase prin care puteți rămâne fără banii de pe card.

O astfel de tentativă de fraudă online a avut urmări devastatoare, în România, în urmă cu câțiva ani. Un bărbat a primit un astfel de e-mail prin care i se aducea la cunoștință faptul că are o datorie imensă deoarece a vizionat mai multe filme pentru adulți, pe un site de profil. Speriat de factura uriașă, bărbatul și-a pus capăt zilelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...