UPDATE O nouă ședință CEx la PSD: ce decizii se iau și cum s-au împărțit, din nou, taberele

Social-democrații se reunesc într-o nouă ședință a Comitetului Executiv, joi, de la ora 11:00. Atmosfera în PSD e una tensionată, iar lupta pentru putere se întețește pe mai multe paliere.

ACTUALIZARE 3: Din timpul ședinței CEx au apărut și câteva imagini cu titlu ilustrativ, fără sunet. Într-un cadru, însă, ministrul Tineretului, Bogdan Matei, este surprins în timp ce-și aprinde țigara, chiar în sala de la Palatul Parlamentului.

Potrivit legii, fumatul este interzis în spațiile închise. Viorica Dăncilă a fost întrebată, la finalul ședinței, despre gestul colegului său, dar întrebarea a rămas fără răspuns. Premierul a plecat de la microfon și s-a făcut că nu aude întrebarea.

ACTUALIZARE 2: Cât despre candidatul PSD la prezidențiale, premierul a spus că oricine își poate depune candidatura în interiorul partidului, se vor face apoi cercetări și cine are cele mai multe șanse va reprezenta partidul în cursa pentru Cotroceni. Viorica Dăncilă nu a avansat niciun nume.

ACTUALIZARE 1: Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, după ședința CEx, că data Congresului rămâne cea stabilită anterior: adică 29 iunie. În ședință s-ar fi prezentat și mai multe sondaje de opinie, care ar arăta că PSD a căzut și mai jos, posibil chiar sub 20%.

ACTUALIZARE: Înaintea ședinței CEx, Viorica Dăncilă a spus că este exclusă varianta amânării Congresului.

“Nu, categoric nu. S-a luat o decizie în Comitetul Executiv, deciziile luate sunt decizii luate, deci ele nu se modifică sub nicio formă. Un partid serios este un partid care-şi respectă deciziile”

Viorica Dăncilă

Nici Marian Oprișan, baronul PSD de Vrancea, nu e de acord cu amânarea Congresului.

“Noi, dacă am luat o decizie în CEx, se va respecta. Noi nu suntem răzgândaci. Eu în primul rând nu aş fi de acord că nu putem să ne culcăm dimineaţa cu o decizie şi să ne trezim seara cu a altă decizie. Este aberant. În toată lumea civilizată, dacă vrem să fim şi noi civilizaţi, într-o săptămână când pleacă preşedintele partidului sau ţi-l arestează cineva, să facă alegeri din acest punct de vedere şi se rezolvă situaţia”

Marian Oprișan, lider PSD Vrancea

La ultima ședință a CEx, PSD a decis organizarea unui Congres al partidului pe data de 29 iunie, care ar urma să fie organizat la Sala Palatului și la care sunt așteptați mii de delegați din toată țara.

E un Congres important în condițiile în care la acel eveniment se va alege noul președinte al PSD, cel care va deveni succesorul lui Liviu Dragnea.

După condamnarea definitivă a acestuia, lupta pentru putere s-a întețit în cadrul PSD și mai mulți social-democrați, în frunte cu Viorica Dăncilă, ar dori să preia șefia. Și ședința CEx de joi se anunță una la fel de tensionată.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ce se discută în ședința CEx a PSD

Oficial, în ședința Comitetului Executiv se vor discuta chestiuni administrative. Mai exact, detalii legate de organizarea Congresului din 29 iunie, cine și cum votează, cum se înregistrează candidaturile și care va fi norma de delegați pe care o primește fiecare județ.

Numai că ședința ar putea lua o cu totul altă turnură. Surse din interiorul PSD susțin că Paul Stănescu și Marcel Ciolacu ar dori amânarea Congresului.

Ce șanse are PSD la prezidențiale

Și aceeași opinie ar fi împărtășită și de cei care fac parte din tabăra lor.

S-ar dori, în acest fel, o tragere de timp pentru ca Viorica Dăncilă să nu preia șefia partidului. În acest moment, premierul este cotat cu cele mai mari șanse și a anunțat că va candida.

De asemenea, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a fost întrebat dacă vrea să candideze pentru funcția de președinte al PSD. El a spus că „ia în calcul absolut orice”.