Concluziile ședinței CEx de la PSD: când va fi ales succesorul lui Liviu Dragnea

Alexandru Ioanid 07.06.2019, 16:09
Concluziile ședinței CEx de la PSD: când va fi ales succesorul lui Liviu Dragnea

Vineri, 7 iunie, a avut loc ședința Comitetului Executiv al PSD, una extrem de tensionată și în care fiecare tabără a încercat să se impună. Pe de o parte, Viorica Dăncilă a încercat să-și securizere poziția de lider al partidului pe care o ocupă acum interimar. De cealaltă parte, au fost voci care au insistat pentru ieșirea de la guvernare.

Ședința CEx a PSD de vineri, 7 iunie, a fost prima ședință în care s-au luat decizii importante după condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea. Poate cea mai importantă decizie luată este organizarea unui Congres al partidului pe data de 29 iunie.

Viorica Dăncilă ar fi vrut organizarea cât mai rapidă a unui astfel de congres, tocmai pentru a-și asigura funcția de lider al partidului.

Acum, premierul conduce interimar partidul și, mai mult ca sigur, va candida pentru funcția de președinte al PSD la Congres.

Deocamdată, e cotată cu cele mai mari șanse. Dar, odată cu victoria de etapă obținută de Dăncilă în CEx, s-ar putea radicaliza cealaltă tabără. Există riscul ca mai mulți parlamentari să voteze moțiunea de cenzură la adresa Guvernului, pregătită deja de PNL.

Ce se întâmplă pe mai departe pentru PSD

Pentru PSD urmează un mare test în Parlament. PNL a pregătit deja o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Matematic, aceasta nu are cum să treacă doar cu votul opoziției.

Și aici intervine testul pentru PSD. Tabăra cealaltă, care nu a reușit să se impună în fața Vioricăi Dăncilă, e controlată de Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea.

Ei controlează câțiva parlamentari, în jur de 15, și i-ar putea convinge pe aceștia să voteze moțiune de cenzură. În această situație, arhitectura parlamentară ar fi răsturnată, iar Guvernul Dăncilă ar putea fi demis prin moțiune de cenzură.

Există zvonuri potrivit cărora s-ar urmări demiterea Guvernului Dăncilă și reinstalarea ulterioară a lui Mihai Tudose ca premier. În acest scenariu, ar fi nevoie de o alianță cu partidul Pro România, formațiunea condusă de Victor Ponta.

Scurte concluzii despre PSD-ul fără Dragnea

Imediat după condamnarea lui Liviu Dragnea și după pierderea alegerilor europarlamentare, a început lupta pentru putere în interiorul PSD. Cei care l-au susținut cu înverșunare pe fostul lider și i-au stat alături până în ultimele clipe de libertate nu au avut ce să facă decât să tacă și să facă un pas în spate.

În cazul altora a fost nevoie să fie scoși cu forța votului de pe tabloul de imagine al partidului. Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu – deputatul zis „Mitralieră” – sunt cei mai reprezentativi.

Lia Olguța Vasilescu, de asemenea o apropiată a lui Liviu Dragnea, a anunțat umil că renunță la funcția de purtător de cuvânt al partidului și nu a mai ieșit în față cu declarații, așa cum o făcea în epoca Dragnea.

Au fost și unii social-democrați care au anticipat că Dragnea e pe făraș, cu sau fără o condamnare, și au cerut demisia sa încă din seara alegerilor, așa cum a făcut Marcel Oprișan. Dar baronul PSD de Vrancea urmărea și altceva. O funcție importantă în partid, poate chiar una de președinte. Nici acum nu e clar dacă va candida sau nu.

Viorica Dăncilă, însă, s-a mișcat destul de repede după ce Dragnea a fost scos din schemă. A preluat, interimar, frâiele partidului și a încercat să facă jocurile. Ceea ce, judecând după ce s-a întâmplat în ședința CEx de vineri, a și reușit.

E doar o victorie de moment a premierului. Încotro se va mișca PSD, rămâne de văzut.

Guvernul trebuie să supraviețuiască unei moțiuni de cenzură, trebuie să-și aleagă un președinte (un Congres în care se vor da lupte grele) și, mai apoi, trebuie să decidă cum atacă prezidențialele din toamnă.

Deocamdată, nimeni din partid nu pare să aibă prea mari șanse să câștige în fața lui Klaus Iohannis. Alegerea unui candidat din afara partidului, așa cum recunoștea chiar Viorica Dăncilă, rămâne o opțiune deschisă.

Nu ar fi o alegere dorită. Dar ar putea fi singura opțiune. Ceea ce spune multe despre cel mai mare partid din România.

Urmăriți Impact.ro și pe