O nouă sărbătoare națională în România. Ungurilor nu le va pica deloc bine

Raluca Juncu 15.07.2020, 16:00
O nouă sărbătoare națională în România. Ungurilor nu le va pica deloc bine

Proiectul propus de PSD prin care se dorește ca ziua de 4 iunie să fie comemorată anual în România drept Ziua Tratatului de la Trianon a primit, în urmă cu două luni și voturile de la PNL și PMP. Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională pentru ca acest proiect să fie reevaluat. Ce a decis CCR?

Decizia CCR privind sesizarea lui Klaus Iohannis

Luna trecută s-a împlinit un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, cel care aducea pacea între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, fostul succesor al Imperiului Austro-Ungar. Actul normativ impunea restrângerea semnificativă a granițelor statului ungar și recunoașterea oficială a Unirii celor trei Principate ale României, de la 1 decembrie 1918.

CCR a respins a respins sesizarea lui Klaus Iohannis pe „Ziua Tratatului de la Trianon”. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
CCR a respins a respins sesizarea lui Klaus Iohannis pe „Ziua Tratatului de la Trianon”. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Proiectul de lege inițiat de social-democrații Titus Corlățean și Șerban Nicolae care prevede celebrarea Zilei Tratatului de la Trianon a fost sesizat de Klaus Iohannis la CCR, pe motiv că are un „caracter pur enunțiativ, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”.

Miercuri, CCR a respins a respins sesizarea lui Klaus Iohannis pe „Ziua Tratatului de la Trianon”.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este constituțională în raport cu criticile formulate”, se arată într-un comunicat de presă al Curții Constituționale, preluat de Digi24.

Ce ar trebui să se întâmple la celebrarea acestei zile în România

Potrivit proiectului legislativ, pentru a marca Ziua Tratatului de la Trianon se vor organiza , la nivel național, manifestări de ordin cultural– educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. Administrațiile publice, atât cele centrale, cât și locale vor aloca sprijin financiar din bugetele proprii pentru organizarea acestor evenimente.

În contextul numeroaselor neînțelegeri de ordin politic care au apărut de-a lungul timpului, implementarea acestei sărbători ar putea accentua și mai mult relațiile diplomatice dintre România și Ungaria.

„Ceea ce pentru națiunea română a fost o bucurie imensă și pot să înțeleg acest aspect, pentru națiunea maghiară și pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriașă și o tristețe imensă. Ce vreți să demonstrați cu acest proiect și cui vreți să demonstrați? Am auzit referire la Ungaria, oameni buni granițele au fost trasate acum mai bine acum 100 de ani!”, spunea Kelemen Hunor, potrivit Radio Europa Liberă.

Urmăriți Impact.ro și pe