O nouă sărbătoare în România. Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea

Ana Anitoiu 08.07.2021, 19:39
O nouă sărbătoare în România. Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea

Românii vor avea o nouă sărbătoare legală. Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat joi o lege în acest sens, dar cei care sperau că vor beneficia de încă o zi liberă de la stat au parte de o veste proastă, deoarece nu se va lua o pauză de la muncă.

Ce nouă sărbătoare va avea România

Mai exact, președintele a promulgat legea prin care Ziua Independenţei Naţionale a României va fi sărbătorită în fiecare an la data de 10 mai. Deși va fi sărbătoare națională, ziua va fi lucrătoare. Proiectul fusese adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la data de 9 iunie.

”Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 Mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităţilor publice centrale, precum şi ale instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, prevede legea.

O noua sarbatoare in Romania. Klaus Iohannis tocmai a promulgat legea
Klaus Iohannis

Unul dintre inițiatorii legii: ”Marele regret este că această lege nu a fost adoptată în timpul vieții Regelui Mihai”

Alina Gorghiu, coinițiator al acestei legi, a transmis un mesaj după ce proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților. Ea nu a ratat atunci ocazia e a-i ataca pe social-democrați, spunând că pentru ei momentele importante in istoria țării sunt irelevante.

”Inițiată în 2016, adoptată de Parlament în 2021! Camera Deputaților a votat în calitate de for decizional Legea privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României, la care am fost coinițiator. E bine și mai târziu decât niciodată, aș putea spune! PS: Marele regret este că această lege nu a fost adoptată în timpul vieții Regelui Mihai. De ce o fi oare așa greu, pentru unii, cu adevărul istoric?”, a transmis Alina Gorghiu.

Noua sărbătoare a României, subiectul unor discuţii aprinse în Parlament

Gigel Ştirbu a declarat că această lege restabilește adevărul istoric ce spune că ”România este singura ţară europeană care a fost pusă în situaţia de a-şi putea declara independenţa, fiind singura ţară care nu-şi serbează independenţa”.

De cealaltă parte, social-democrații ar fi vrut ca data stabilită să fie cea de 9 mai. ”L-aţi pus până şi pe preşedintele Academiei Române să semneze o fiţuică cu care să umble Gigel (Ştirbu – nr.) pe aici, să ne spună că asta e părerea Academiei Române. Părerea Academiei Române se spune în Tratatul de Istorie Naţională, nu în scrisori date la cafea pe sub masă unor neaveniţi, care habar nu au. Nu au citit în viaţa lor un document istoric şi vin să ne spună un adevăr istoric”, a spus social-democratul Adrian Solomon, care a susţinut că declararea independenţei a avut loc, de fapt, la data de 9 mai 1877.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...