O nouă performanță internațională de excepție a elevilor constănțeni. Cu ce au surprins „Mirciștii” societatea academică americană

Ioana Constantin 11.11.2021, 14:27
O nouă performanță internațională de excepție a elevilor constănțeni. Cu ce au surprins „Mirciștii” societatea academică americană

O nouă performanță internațională de excepție a elevilor constănțeni! ”Mirciștii” au surprins din nou societatea academică americană cu un proiect inovativ iar acum sunt invitați în Statele Unite ale Americii să îl prezinte în fața audienței!

O nouă performanță internațională de excepție a elevilor constănțeni ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”

În perioada  5 – 7 noiembrie, s-au desfășurat rând pe rând Conferința și etapa finală a concursului „Martine Rothblatt Space Settlement in Our Lifetime Competition”, organizat de National Space Society (NSS) în Beverly Hills, California.

La aceaste evenimente a participat și o echipă din Constanța, formată din elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” și ai Liceului Internațional de Informatică din Constanța. Echipa a fost compusă din Vladimir-Ioan Petrescu, Elena-Antonia Gagara, Nicolas-Raul Niță, Tiberiu-Andrei Popescu, Riana-Florentina Mazilu, Maria-Alexia Balcan, Mădălina Diaconescu-Cărbunescu, Andrei Culerda, Maria-Alexandra Pătrașcu și Alina-Nicoleta Cupcea, coordonați de profesorul Adrian-Eracle Nicolescu de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța. În contextul situației epidemiologice actuale participarea elevilor la acest eveniment a avut loc online.

O noua performanta internationala de exceptie a elevilor constanteni ai Colegiului National Mircea cel Batran
O noua performanta internationala de exceptie a elevilor constanteni ai Colegiului National Mircea cel Batran

Au obținut locul III cu un proiect ambițios

La confruntarea finală, elevii noștri s-au clasat pe locul al treilea și au obținut un premiu de 3.000 $. Prezentarea lor, cu un subiect foarte actual, a reușit să capteze atenția juriului prezidat de Rod Pyle – presedinte NSS, și de Anita Gale – Boeing, NASA, CEO NSS.

Proiectul intitulat „Void-Tech” al elevilor constănțeni prezintă soluții pentru problema poluării spațiului cu sateliți nefuncționali și module de rachetă folosite, care reprezintă un mare pericol pentru orice corp lansat în orbită, întrucât se deplasează cu viteze mari și pot distruge ușor corpurile cu care intră în coliziune. Elevii au propus reciclarea sateliților defecți și realizarea altora noi, urmărind pe termen lung realizarea unor rețele de comunicare și transport care vor face posibilă colonizarea spațiului. Proiectul de 36 de pagini a fost elaborat pe parcursul verii 2021 și a abordat problema din perspectiva tehnico-științifică și financiară. Performanța este cu atât mai lăudabilă cu cât echipa din Constanța a fost singura formată din liceeni, toate celelete echipe participante fiind alcătuite din studenți.

Competiția „Martine Rothblatt Space Settlement in Our Lifetime Competition” urmărește să descopere și să premieze idei de afaceri cât mai realiste, care să ajute la dezvoltarea unor așezări permanente în spațiu, bazate pe tehnologia avansată, prin intermediul proiectelor elevilor și studenților din lumea întreagă.

Elevii constănțeni sunt invitați acum să își susțină proiectul premiat la International Space Development Conference, care va avea loc la Arlington, Virginia, SUA, în luna mai a anului viior.

Urmăriți Impact.ro și pe