Elevii constănțeni cuceresc NASA. Au câștigat locul 2 cu un proiect senzațional

Ioana Constantin 06.04.2021, 14:56
Elevii constănțeni cuceresc NASA. Au câștigat locul 2 cu un proiect senzațional

Elevii constănțeni cuceresc NASA. O echipa de cercetare formată din elevi români au castigat locul 2 la NASA, cu un proiect de curatare a orbitei Pământului de gunoaiele spațiale. Tinerii au uimit juriul Americii cu soluția propusă: drone controlate cibernetic care să adune toate resturile de sateliți și rachete și săle recicleze într-o Baza Lunară sub supraveghere umană. Au luat Locul 2, dar promit ca anul viitor să vină cu trofeul concursului acasă.

Elevii constănțeni cuceresc NASA

Zeci de mii de bucăți de sateliți, rachete și alte vehicule spațiele orbitează în jurul planetei și pun în pericol echipamentele aflate încă în stare de funcționare sau viitoarele lansări. Elevii din Constanța au gandit un sistem format din drone cibernetice care culeg fiecare bucată de oțel și o transportă la o stație de reciclare de pe Lună. Fiecare detaliu a fost gândit separat.

Avem 3 tipuri de drone și ne-am ocupat de misiunile fiecăreia și de modul în care sunt construite. Unii dintre colegi s-au ocupat de nava de transport care transporta cargo, adică hidrogenul lichid și oamenii necesari pentru Baza Lunară, care folosește motoarele inovative nucleare, iar colega mea s-a ocupat de partea de life suport, în timp ce alții s-au ocupat de baza Lunară și fabrica de pe Lună care asigură resursele pentru toate operațiunile, a spus Madalina Diaconescu.

Studiile NASA arată că, în acest moment, sunt 30.000 de gunoaie în spațiu cu diametru mai mare de 10 cm. Misiune aculegerii lor va dura câțiva ani buni: orice proiect se-ntinde în timp cu echipaje umane care trebuie să stea în condițiile vitrege din spațiu ca să lucreze, să trăiască și să se odihnească. Sunt probleme mari care cer soluții separate.

Eu m-am ocupat mai mult de partea de dieta pentru oameni. Evident că nu aveau carne pentru că nu aveau de unde, dar ne-am folosit de un sistem acvaponic, ca sa zic așa, ca să putem să le dam pești și plante. Putem crește spanac, castraveși, căpșuni și chiar pepene galben, a spus și Alexia Niculiza.

Baza Lunară a fost proiectată tot de adolescenții din Constanța. La ea au lucrat cel mai mult. Super-echipa de știinte din Constanța a cucerit Locul 2 pe podium la NASA.

A fost greu. În primul rând, a existat obligativitatea folosirii limbii engleze. Apoi interdicția tranșantă a plagiatului, totul este scanat. Și nu în ultimul rând, nivelul contracandidaților care este unul foarte ridicat, elevii din China, India, Japonia și SUA sunt foarte bine pregătiți. Iar partea cea mai dificilă a fost legată de originalitatea ideii proiectului. Speram ca la anul să fie și mai bine, mai ales că s-au obișnuit ca și echipă; deja au idei pentru următorul proiect, deocamdataă le țin pentru ei ideile, a declarat Adrian Nicolescu, profesor de fizică la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța.

Concursul s-a desfășurat online din cauza pandemiei și, din pacate, tot din cauza pandemiei, elevii nu vor ajunge în Statele Unite ale Americii ca să-și prezinte proiectul, iînsă au promisiunea că vor putea face acest lucru anul viitor.

Urmăriți Impact.ro și pe