În câteva școli din județul Ilfov, a apărut o nouă materie. Mai mulți voluntari le vor vorbi copiilor despre animalele de companie, despre îngrijirea acestora, iar micuții vor afla de ce câinii sunt considerați cei mai buni prieteni ai oamenilor. Proiectul își propune să atragă atenția asupra adopțiilor de animale, iar dacă totul va merge bine, proiectul ar putea fi extins la nivel național.
Problema câinilor fără stăpân ajunge și în atenția copiilor care învață în câteva școli din județul Ilfov, sub formă de materie opțională. Din zece câini abandonați în Europa, doar unul este adoptat, arată statisticile. Din acest motiv, voluntarii din domeniu s-au gândit să le vorbească elevilor de clasa a VI-a despre îngrijirea animalelor.
Proiectul prevede un curs destinat îngrijirii câinilor, care se va desfășura pe parcursul a cinci luni, în două școli din județul Ilfov. Programul se aplică deja cu succes în alte țări.
„O dată pe lună vom merge la fiecare clasă de a VI-a și le vom vorbi copiilor despre protecția animalelor, vorbim despre adopție, ce presupune să adopți, de unde, cum adoptăm, ce presupune viața unui medic veterinar pe teren. Va fi un curs interactiv, pentru că au și o clinică mobilă. Va fi o excursie la adăpost. Ce experiență poate fi mai bună să vadă ce înseamnă viața în adăpost?”, a spus Anca Florea, manager de proiect.
Dacă totul decurge bine, proiectul va putea fi extins în toată țara. Voluntarii își doresc să atragă atenția asupra fenomenului abandonului animalelor, care devine din ce în ce mai îngrijorător. Autoritățile din domeniu transmit că în fiecare zi, zeci de câini sunt abandonați la marginea Bucureștiului, iar numărul animalelor fără stăpân a crescut alarmant în ultima perioadă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În prezent, adăposturile din Ilfov sunt pline și pentru a preveni abandonul, autoritățile au montat camere de supraveghere în anumite localități din județ. Cei mai mulți câini sunt abandonați în Domnești, Dobroești și Măgurele.
„Acum avem mai mult de 1.200 de câini. Sunt foarte mulți. Sunt excesiv de mulți. Suntem peste capacitate cu cel putin 20%. (…) Noi ne-am dori să facem o zonă metropolitană cu Ilfovul în sensul acesta, pentru că ce se întâmplă? Nu mai avem probleme la nivel de București, în schimb în Ilfov, sunt abandonați cei mai mulți câini. Vine omul cu varza la piață și cu câinii în portbagaj pe care mi-i lasă la margine de București”, spunea Mara Marnas, reprezentantă ASPA, în urmă cu câteva luni.