O nouă lovitură pentru Huawei, ZTE și alții din partea americanilor: ce interdicții s-au anunțat

Gabriel Peneș 28.11.2022, 13:43
O nouă lovitură pentru Huawei, ZTE și alții din partea americanilor: ce interdicții s-au anunțat

Giganții tech Huawei, ZTE, dar și alte companii chineze au primit o nouă lovitură din partea autorităților americane. Produsele acestora erau în vizorul federalilor de mai mulți ani, device-urile făcute de aceste companii fiind considerate periculoase pentru siguranța națională a SUA.

O nouă lovitură pentru Huawei, ZTE și alții din partea americanilor

„Războiul” economic americano-chinez cunoaște o nouă etapă. Anul trecut, administrația Biden a promulgat Actul Securității Echipamentelor (Secure Equipment Act) prin care se dorea blocarea autorizării licențelor de telecomunicații pentru mai multe companii din China ale căror produse au fost considerate o amenințare pentru securitatea Statelor Unite ale Americii.

Decizia din 2021 s-a concretizat, vineri, când a fost implementată oficial această regulă. Astfel, Comisia Federală pentru Comunicaţii din SUA a interzis aprobările de noi echipamente de telecomunicaţii ale companiilor chineze Huawei Technologies şi ZTE (companie de telecomunicații cu capital majoritar de stat), Hytera, Hikvision și Dahua, deoarece acestea prezintă ”un risc inacceptabil” pentru securitatea naţională a SUA, scrie engadged.com.

FCC a declarat vineri că a adoptat reguli finale care interzic vânzarea sau importul de echipamente considerate a reprezenta un risc pentru securitatea naţională pentru Statele Unite, aceasta fiind cea mai recentă măsurp de represiune împotriva producătorilor chinezi de echipamente de telecomunicaţii.

Ce interdicții s-au anunțat

Preşedintele FCC, Jessica Rosenworcel, a distribuit în octombrie măsura propusă, care interzice efectiv firmelor să vândă echipamente noi în Statele Unite, celorlalţi trei comisari, pentru aprobarea finală.

De altfel, încă din 2018, președintele SUA de atunci, Donald Trump, a semnat Defense Autorhization Act, iar o parte din această lege reprezintă o interzicere a dispozitivelor și echipamentelor produse de cele două companii, alături de alte câteva. Ce au în comun device-urile este că ar putea fi folosite pentru a vedea datele utilizatorilor de către producători.

Angajații guvernamentalii, contractorii și alt personal din agențiile statului au fost  obligați să renunțe la dispozitivele Huawei și ZTE. De altfel, oficialii americani au intervenit și pe lângă guvernanții români, în 2020, pentru a interzice și în țara noastră folosirea dispozitivelor respectivelor companii chineze.

Huawei pare a se fi resemnat cu situația, compania urmând să-și reducă mult operațiunile și în Europa. Motivele pentru a face acest lucru au puțin de-a face cu potențialul comercial al companiei – Huawei este încă în măsură să ofere tehnologie de ultimă generație la costuri mai mici decât concurenții săi – dar au de-a face cu politica.

Presată de Statele Unite și evitată din ce în ce mai mult în Europa, un continent pe care altădată îl considera cea mai strategică piață de peste mări, Huawei se orientează din nou către piața chineză, concentrându-și atenția europeană rămasă asupra puținelor țări – Germania și Spania, dar și Ungaria – care încă mai sunt dispuse să găzduiască o companie considerată în general în Occident ca fiind un risc de securitate.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....