Noul vasal al Chinei: Vladimir Putin. Cum poate prelua Beijingul controlul în relația cu Moscova

Beatrice Dumitru 06.06.2022, 10:05
Noul vasal al Chinei: Vladimir Putin. Cum poate prelua Beijingul controlul în relația cu Moscova

Atunci când președintele Mao Zedong l-a vizitat pe dictatorul Iosif Stalin, în iarna lui 1949, nu a fost în poziția de a emite pretenții. Stalin l-a lăsat să aştepte săptămâni întregi în casa lui nr. 2 înzăpezită, la 27 de kilometri în afara Moscovei, unde liderul chinez umilit a mormăit despre orice, de la calitatea peştelui la salteaua lui incomodă. Acum, situația se poate schimba, iar China poate prelua controlul în relația cu Rusia.

Situația se poate schimba

Când cei doi lideri comuniști s-au apucat de afaceri, Stalin a găsit drumul către un acord foarte favorabil care l-a pus pe Mao să cumpere arme rusești și mașini grele cu un împrumut la care Beijingul a trebuit să plătească dobândă.

Șapte decenii mai târziu, dinamica puterii dezvăluie o schimbare radicală. Cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, președintele Vladimir Putin a călătorit în China, unde a participat la festivitatea de de deschidere a Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, pentru a proclama prietenia „fără limite” cu omologul său Xi Jinping, dar nu există nicio îndoială despre cine este adevărata superputere în acest duo, în aceasta perioadă.

Noul vasal al Chinei: Vladimir Putin. Cum poate Beijingul să preia controlul în relația cu Moscova
China și Rusia au relații apropiate.

Economia de 18 trilioane de dolari a Chinei este acum de 10 ori mai puternică decât cea a Rusiei. Beijingul va deține aproape toate cărțile bune în stabilirea condițiilor oricăror linii de salvare financiare de la fratele mai mare. În timp ce Rusia se confruntă cu o economie în contractare bruscă sub sancțiuni și un embargo pe petrol din partea Europei, China este posibilul binefăcător spre care liderul de la Kremlin să se îndrepte, potrivit unei analize Politico.

Un parteneriat public

Xi împărtășește ostilitatea lui Putin față de Occident și NATO, dar asta nu înseamnă că va face acte de caritate, deoarece preocuparea strategică primordială a acestuia este prosperitatea și securitatea Chinei, nu salvarea Rusiei. Beijingul este probabil să cumpere petrolul deturnat din Europa, dar numai cu o reducere considerabilă față de valorile de referință globale. China va ajuta Rusia doar în măsura în care nu atrage sancțiuni și nu își pune în pericol propria capacitate de a vinde bunuri țărilor bogate din America de Nord și UE.

Public, China face o mare demonstrație de solidaritate politică cu Moscova. A crescut comerțul general cu Rusia, a abandonat în esență Ucraina, a extins tranzacțiile financiare fără a folosi dolari sau euro și a dublat cooperarea viitoare pentru dezvoltarea tehnologiei militare în timp ce desfășoară exerciții comune în regiunea Pacificului.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a recunoscut că viitorul țării sale revine Chinei: „Acum, că Occidentul a luat o poziție a dictatorului, legăturile noastre economice cu China vor crește și mai mult”, spunea oficialul rus.

Există totuși limite foarte serioase ale acestor relații „fără limită”. Deocamdată, China a transmis națiunilor occidentale că nu vinde arme sau piese de avioane Rusiei. Beijingul nu vrea să cadă victima sancțiunilor, așa că stabilește limite în această relație. Și mai îngrijorător pentru Vladimir Putin este faptul că Bejingul intenționează, să stabilească un preț ridicat pentru sprijinul acordat. Beijingul, de exemplu, dorește să limiteze vânzările extrem de profitabile de arme ale Rusiei către India, principalul inamic al Chinei din Himalaya.

În sens invers față de modelul Războiului Rece, Rusia va fi partenerul junior al unei Chine mai puternice. Asta îl va irita pe Putin”, a spus Matthew Kroenig, director adjunct al Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate al Consiliului Atlantic.

„Rusia a început să aibă nevoie de China”

Acest rol de „copil mai mic” nu este un scenariu pe care președintele rus și l-ar fi imaginat atunci când a decis să invadeze Ucraina, împins de dorința de a reconstrui gloria de altădată pentru națiunea sa. Dar ar trebui să-și dea seama de acest lucru. China este o țară obsedată de corectarea umilințelor istorice și de păstrarea poziției sale de lider global. Timpul în care Uniunea Sovietică era superioară din punct de vedere ideologic și economic față de China comunistă a trecut de mult.

Huawei Technologies construiește rețelele 5G pentru Rusia, în timp ce Moscova depinde de cooperarea cu Beijingul pentru orice, de la piese de avioane la schimburi valutare. Important este că nu doar SUA și Europa impun sancțiuni Rusiei, ci și alte trei mari economii asiatice: Japonia, Coreea de Sud și Singapore.

„De când a început conflictul, Rusia a început să aibă nevoie de China mai mult decât înainte, deoarece China rămâne în multe privințe singurul partener din oraș, cu legăturile economice dintre Rusia și Occident reduse și cu sancțiuni impuse Moscovei”, a afirmat Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale.

Calculele Chinei

Poate că cel mai important calcul pentru China este cât de departe va merge pentru a-l ajuta pe Putin să învingă embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc. Această interdicție europeană va face o gaură semnificativă în bugetul Rusiei, dacă nu intervin alți cumpărători mari. Pentru a decide cât de mult va cumpăra, Beijingul are o influență masivă asupra Moscovei.

Rusia și Arabia Saudită sunt deja cei doi principali furnizori de petrol pentru China. În mai, importurile maritime de țiței rusesc în China au atins un nivel maxim în doi ani, cu 1,14 milioane de barili pe zi, în creștere de la 800.000 de barili pe zi în 2021, potrivit datelor de la Vortexa Analytics.

Având în vedere că Beijingul importă mai mult de 10 milioane de barili de petrol pe zi, cu siguranță există loc pentru a cumpăra mai mult, mai ales când economia repornește și măsurile de izolare sunt eliminate în orașe cheie, precum Shanghai. Dar vânzările Rusiei de petrol către UE erau de aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi. Având în vedere preocupările de securitate ale Chinei cu privire la dependența excesivă de furnizorii individuali, ar fi foarte puțin probabil să înceapă să cumpere tot petrolul din Rusia.

China va lua și gaze rusești, dar are prioritate la negocieri. Chiar înainte de a invada Ucraina, Putin a semnat un acord cu Xi prin care a fost de acord să crească exporturile de gaze naturale la 48 de miliarde de metri cubi pe an, de la un modest 4,1 miliarde de metri cubi în 2020. Rusia plănuiește, de asemenea, o nouă conductă, Power of Siberia 2 , ceea ce ar putea face ca exporturile rusești de gaze către Europa să treacă mai ușor în China.

Vânzarea de arme către India

Nevoia Rusiei de un aliat coincide cu creșterea asertivității Chinei. Cu cât Moscova devine mai izolată, cu atât va trebui să ajute China să-și dezvolte ambiția geopolitică. De ani de zile, oficialii chinezi au făcut lobby în liniște pe lângă omologii lor ruși pentru a reduce vânzările de arme către India, care a avut o dispută sângeroasă la frontiera cu Beijingul.

Între 2017 și 2022, India a fost cea mai mare piață de export de arme pentru Rusia, urmată de China, potrivit statisticilor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Înainte de război, Rusia era foarte încăpățânată și ar fi spus: „Nu ești în măsură, China, să ne dictezi cui vindem arme. Dar cred că Beijingul va fi în această poziție, probabil cinci ani mai târziu”, a spus Alexander Gabuev, un expert în relațiile Rusia-China.

O Rusie slăbită de război și sancțiuni, dar nu haotică și instabilă se potrivește intereselor pe termen lung ale Chinei. Izolarea Rusiei o va împinge și mai mult într-o poziție de partener junior în relație, sporind în același timp dependența sa economică și strategică de China”, a spus Bobo Lo, fost șef adjunct al misiunii australiane la Moscova, care lucrează acum la Institutul Lowy.

Inversarea puterii de astăzi ar fi părut imposibilă celor care cântau „L’Internationale” la Moscova, în epoca postbelică. Deși Xi și Putin împărtășesc relații mai bune decât predecesorii lor, au, totuși, idei foarte diferite cu privire la viitorul rolului țărilor lor în lume.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...