O nouă lege în România. Schimbarea de care trebuie să știe toți românii cu bani

Badea Violeta 09.05.2023, 08:48
O nouă lege în România. Schimbarea de care trebuie să știe toți românii cu bani

Este anunțul momentului în România. Se pregătește o nouă lege în țara noastră. Aceasta ar urma să se aplice începând din prima zi a anului viitor. Vizați sunt românii cu bani. Află din rândurile de mai jos care sunt principalele prevederi şi ce problemă socială rezolvă aceasta!

Apare o nouă lege în țara noastră

Anunț important pentru românii cu bani! Începând cu data de 1 ianuarie 2024 intră în vigoare o nouă lege în țara noastră. Este vorba despre Legea prestatorului casnic.

Odată cu această măsură, România ar urma să aducă în legalitate serviciile desfășurate de către persoane particulare în gospodării, precum cele de menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea copiilor și a bătrânilor sau alte activități casnice.

Nu este niciun secret că, în prezent, aceste activități sunt desfășurate, în mare parte, în zona gri sau chiar „la negru” din punct de vedere al plăților către prestatori, al înregistrării legale și al declarării muncii prestate.

Acum, aceste servicii sunt oferite ocazional, iar plățile dinspre beneficiar către prestator se fac în numerar și sunt rareori fiscalizate. Fenomenul nu este întâlnit doar României, ci și în alte state europene. Tocmai din acest motiv, instituțiile din Uniunea Europeană sunt tot mai preocupate de aducerea lui în legalitate.

Conform unui raport publicat anul trecut de Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (European Labour Authority – ELA) și realizat pe baza datelor colectate din cele 27 de state membre UE, din 12,8 milioane de lucrători casnici (Personal and Household Services – PHS), peste jumătate (6,8 milioane) nu erau înregistrați în evidențele autorităților locale de muncă.

Ce presupune legea prestatorului casnic
Ce presupune legea prestatorului casnic

Care vor fi noile reguli

Începând de anul viitor, persoanele fizice vor putea desfășura activități casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de tichete de activități casnice.

Între prestator și beneficiar se va stabili un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităților casnice.

Legea stabilește noțiunea de activitate casnică, modalitatea prin care vor fi plătite persoanele care prestează aceste activități, respectiv prin tichete pentru activități casnice, mecanismul prin care beneficiarii serviciilor vor cumpăra voucherele de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la poștă sau prin intermediul unei platforme electronice.

Ulterior, prestatorii vor transforma tichetele în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora, la agenții, la poștă sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică, iar impozitele și contribuțiile datorate de către prestatori vor fi reținute la momentul preschimbării tichetelor în bani. Obligațiile fiscale se plătesc de către agenții, în numele prestatorilor casnici.

Legea arată, însă, că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Valoarea unui tichet de activități casnice este de 15 lei, nu este transferabil și nu poate fi folosit pentru achiziția altor bunuri și servicii. De asemenea, legea definește activitatea casnică drept activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic, în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar.

Activitatea nu este efectuată în scop comercial, ea cuprinde servicii de curăţenie, igienizare, spălat/călcat rufe, croitorie, preparare a hranei, îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Citește și Când dispar aceste pensii din România, când se schimbă legea pensiilor: toți pensionarii sunt afectați!

Ce avantaje vor avea prestatorii casnici, potrivit legii

  • Beneficiarii care vor cumpăra și folosi, într-un an, cel puțin 600 de tichete de activități casnice, vor primi de la stat, încă 75 de tichete, gratuite, ca stimulent şi vor putea fi folosite în anul următor;
  • În plus, angajatorii pot acorda salariaților proprii sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activități casnice, suportând valoarea acestora. Pentru aceste beneficii, salariații vor suporta doar impozit pe venit, nu şi contribuții sociale. Angajatorii care au cumpărat şi acordat într-un an cel puțin 600 de tichete pentru același angajat, pot beneficia gratuit de 50 de tichete în anul următor, pentru fiecare angajat pentru care au cumpărat şi acordat minimul de tichete.

Citește și Toți românii care nu stau la adresa din buletin trebuie să știe, s-a schimbat legea: ce trebuie să faci, e obligatoriu!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...