O întreagă secție a unui spital din România a demisionat. „Au spus că nu vor să moară și au plecat acasă”. După Orăștie, acum se întâmplă și la Timișoara și Brașov

Redacția IMPACT 31.03.2020, 11:44
O întreagă secție a unui spital din România a demisionat. „Au spus că nu vor să moară și au plecat acasă”. După Orăștie, acum se întâmplă și la Timișoara și Brașov

Angajații de la Secția ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) de la Spitalul din Orăștie din județul Hunedoara au demisionat, în plină pandemie de coronavirus.

Update, 31 martie, ora 12.25. Apare un nou caz în care personalul medical își dă demisia în fața pandemiei. Se întâmplă la Spitalul de Neurologie din Brașov, informează Digi24. ,Postul TV afirmă că ”teama de necunoscut” e motivul pentru care mai multe cadre medicale au decis să demisioneze.

Update, 31 martie, ora 11.00. Și la Timișoara, la Spitalul CFR, s-a întâmplat un caz similar ca la Orăștie.

”Cred că sunt aproximativ zece asistente și infirmiere. Nu știu exact pentru că este o dinamică foarte mare. Sunt convins că au invocat și lipsa materialelor de protecție. Este o oarecare stare influențată de Covid-19, teamă și anxietate. Este un cumul de factori”, a spus managerul spitalului, Ciprian Olaru.

Demisie în bloc la secția ATI din Spitalul Orăștie

Situație fără precedent la Spitalul Municipal Orăștie Singurul medic de terapie intensivă, 5 asistente și 5 infirmiere din acea secţie au demisionat luni din teama de a nu intra în contact cu coronavirusul, potrivit declarațiilor lui Vasile Potecă, prefectul județului Hunedoara pentru ziarul Libertatea.

Înreaga secție de la ATI, a Spitalului Orăștie a demisionat
Înreaga secție de la ATI, a Spitalului Orăștie a demisionat

Cadrele medicale spun că unitatea spitalicească nu dispune de apartura necesară și nici echipamentele pentru a îngriji bolnavii care se infectează cu coronavirus.

„Am vorbit cu managerul, au cea mai modernă secție, au echipamente, iar doctorița care era șefă de secție acolo împreună cu 5 asistente și 5 infirmiere au spus că ele se tem de coronavirus și că nu vor să moară pentru această chestiune și au plecat acasă. Am convocat primarul să vedem, să discutăm cum vom aplica legea legată de acest timp de problemă”, a declarat Vasile Potecă.

Prefectul județului a mai transmis că urmează să se întâlnească în cursul zilei de luni cu primarul, dar și cu autoritățile pentru a vedea ce măsuri urmează să fie adoptate în acest sens. Grațiela Achim, managerul Spitalul Muncipal Orăștie spune că activitatea la secția de terapie intensivă va fi oprită din acest motiv.

„Sunt stupefiată! Se simt amenințate, în pericol, că pot deveni victime colaterale ale acestui virus. Este un calvar! Nu o să fie activitate pe terapie intensivă, în dimineața asta noi, culmea, chiar în dimineața asta, aveam întâlnire cu un alt medic pe care voiam să-l luam în cadrul spitalului. Doamna a decis să vină la noi, va fi incadrată, dar își va putea începe activitatea doar după Paște”, a declarat managerul, în cadrul unei convorbiri telefonice cu jurnaliștii de la Digi 24.

Pandemia în cifre

Situația actuală privind răspândirea noului coronavirus indică faptul că 1.952 de români au fost diagnosticați cu acest virus, în vreme ce alți 46 și-au pierdut viața. 180 de persoane au fost vindecate, după ce au intrat în contact cu COVID-19. Creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri în România a determinat o suspendare forțată, dar temporară a multor business-uri și companii. Situația din punct de vedere economic este una destul de instabilă în prezent și afectează numeroase arii de activitate, de la industrie și manufactură și până la marketing, artă și entertainment.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Calin 

Urmăriți Impact.ro și pe