O închisoare din România a descoperit un mod inedit de a reduce din cheltuieli. Instituția este pregătită să dea un milion de euro pentru o fermă de vaci, de zecile de animale urmând să se ocupe persoanele private de libertate. Proiectul este făcut, a fost lansată și o licitație publică, se așteaptă oferte din parte companiilor interesate. Cine va folosi laptele produs și unde se va amenaja viitoarea fermă.
Deținuții ce își ispășesc pedepsele într-o anumită închisoare din România își vor petrece condamnările într-un mod diferit. Penitenciarul Timișoara vrea să își facă o fermă de vaci în care va investi în jur de un milion de euro.
Conform planurilor, 60 de vaci vor fi crescute la Buziaș, în cadrul Secției Exterioare pe care instituția o are în zonă. A fost lansată o licitație pentru găsirea unei firme care să ridice ferma în exploatația agricolă pe care închisoarea o deține de ani buni, la care vor lucra persoanele private de libertate.
Proiectul prevede construirea unei hale de 1500 mp, compartimentată, prevăzută cu sisteme de furajare pentru animale și de curățare și depozitare în siguranță a dejecțiilor, bazine, platforme, scriu jurnaliștii de la Opinia Timișoarei.
Laptele obținut de la animale va fi folosit pentru hrana deținuților, penitenciarul reducând, astfel, cheltuielile pentru masa persoanelor private de libertate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Valoarea estimată a contractului este de 6.119.120 lei fără TVA. Firmele interesate își pot depune ofertele până în 27 iunie.
În urma evadărilor care au avut loc în ultima perioadă din închisorile din România, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat că a dispus o serie de măsuri faţă de şefi de penitenciare sau angajaţi ai acestor unităţi de detenţie.
A fost sesizată Comisia de Disciplină în cazul unor directori ai penitenciarilor Rahova, Buziaş şi Timişoara, dar şi în cazul unor subalterni ai acestora, care sunt consideraţi responsabili pentru situaţiile create.
Măsurile care vizează şefi şi angajaţi ai celor trei unităţi de detenţie au fost dispuse „având în vedere recentele evenimente petrecute la nivelul unor unităţi penitenciare, prin care persoane private de libertate au reuşit să părăsească fără drept starea legală de deţinere”, a transmis Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Şi directorul Centrului Educativ Buziaş a fost revocat din funcţie după ce un tânăr internat în acest centru după o condamnare pentru tâlhărie a evadat, fiind prins câteva ore mai târziu. Tot la Buziaş, a fost sesizată Comisia de Disciplină împotriva poliţistului de penitenciare care a îndeplinit temporar funcţia de şef serviciu siguranţa deţinerii în 10 mai şi împotriva a trei poliţişti de penitenciare care au îndeplinit funcţia de agent operativ principal – supraveghere în ziua în care tânărul a evadat.
Măsuri similare vizează şi Penitenciarul Timişoara, unde directorul adjunct care se ocupă de siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, şeful de tură din 5 mai, şeful secţiei exterioare şi doi poliţişti de penitenciare au fost deferiţi Comisiei de Disciplină.