Gradul surprinzător de vaccinare din închisorile din România. E mult peste media națională

Ioana Bucur 15.10.2021, 12:52
Gradul surprinzător de vaccinare din închisorile din România. E mult peste media națională

Deținuții sunt un exemplu neașteptat, gradul de vaccinare din închisorile din România fiind cu mult peste media națională.

Vaccinarea anti-Covid-19 în închisorile din România

Un comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) transmis vineri, 15 octombrie, dezvăluie o realitate neașteptată.

Reprezentanții instituției au transmis că, în ciuda dificultăților întâmpinate în contextul situației epidemiologice, s-a reușit păstrarea locurilor de muncă pentru persoanele custodiate, continuarea școlarizării acestora și implicarea deținuților într-o gamă diversă de programe de asistenţă.

În plus, potrivit ANP, gradul de vaccinare din închisorile din România este cu mult peste media națională.

„Cu toate că epidemia de COVID-19 reprezintă un element ce pune în dificultate şi instituţia noastră, administraţia poliţiei penitenciare a reuşit menţinerea unui climat de normalitate la nivelul unităţilor subordonate atât prin păstrarea locurilor de muncă pentru persoanele custodiate (aproximativ 5.500), cât şi prin continuarea procesului de şcolarizare a acestora (2.005 persoane private de libertate) şi de implicare într-o gamă diversă de programe de asistenţă.

Cu privire la campania de vaccinare a persoanelor private de libertate, în baza consimţământului acestora, menţionăm că, la începutul lunii octombrie, am înregistrat un procent de vaccinare de 73%”, precizează ANP.

Gradul surprinzător de vaccinare din închisorile din România

Peste 67.800 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore

Potrivit datelor publicate joi seara de CNCAV, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 67.853 de persoane. Dintre acestea, 34.944 au primit prima doză de ser sau vaccinul cu doză unică produs de Johnson & Johnson. Alte 27.173 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia.

De la debutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinate 5.887.660 de persoane, din care 5.608.918 cu schema completă. În total, 465.035 au primit, până în prezent, doza a treia de vaccin.

În ziua în care au fost raportate 440 de decese ale pacienților infectați cu SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a făcut un nou apel către români să se imunizeze.

„Principalele motive legate de ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacții adverse, informațiile insuficiente, în timp ce alte persoane vor să mai aștepte, nefiind convinse încă de eficiența vaccinării anti-Covid.

În plus, sunt persoane care în mod asumat nu doresc să se vaccineze, sunt împotriva ideii de vaccinare în general, nu în mod particular față de Covid”, a spus medicul.

Apelul medicului a fost direcționat în special către cei vulnerabili și la risc de dezvoltare a unor forme severe ale bolii.

„Chiar la schemă completă cu doză dublă, chiar și după prima doză avem deja niște beneficii. Avem și schemă cu o singură doză de la Johnson&Johnson, care oferă protecție în timp mai scurt.

Știm acum că vaccinarea completă reduce riscul de infectare de cinci ori pentru Delta. Dacă ne uităm la câte cazuri avem în fiecare zi, dacă împărțim la 5, vedem câte cazuri am fi avut în realitate dacă am fi avut rată de vaccinare peste 80%.

(La acest procent – n.r.) riscul de deces se reduce de peste 10 ori. Azi, în loc să fie avut 440 de decese, am fi avut cel mult 44”, a explicat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...