Update MAE: Cinci români, implicați în accidentul din Ungaria. Care este starea lor. Bilanțul carambolului: un deces, zeci de răniți și vehicule afectate

Badea Violeta 12.03.2023, 15:52
Update MAE: Cinci români, implicați în accidentul din Ungaria. Care este starea lor. Bilanțul carambolului: un deces, zeci de răniți și vehicule afectate

Dezastru pe autostrada M1 din Ungaria, în urma unei furtuni de praf. Un accident în care au fost implicate 42 de camioane și autovehicule a avut loc sâmbătă, 11 martie, pe autostrada M1 din țara vecină. Potrivit primelor informații, 26 de persoane sunt rănite, dintre care 6 se află în stare gravă. În acest moment, circulația este oprită.

Carambol pe autostrada M1 din Ungaria. 42 de camioane au fost implicate în accident

UPDATE duminică, 12 martie, ora 15:52. Ministerul Afacerilor Externe a actualizat informațiile referitoare la numărul de români implicați în carambolul din Ungaria. Au fost cinci români în accidentul rutier, dintre care unul cu dublă cetățenie. Anterior, anunțul instituției s-a referit la trei români.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că Ambasada României la Budapesta a fost contactată prin intermediul numărului de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice de către alţi doi cetăţeni români implicaţi în accidentul rutier produs pe autostrada M1 din Ungaria, între localităţile Tatabanya şi Budapesta.

Astfel, potrivit datelor obţinute până la acest moment, în total cinci cetăţeni români, dintre care unul cu dublă cetăţenie, au fost implicaţi în gravul accident de circulaţie.

Dintre aceştia, doi au fost spitalizaţi, unul dintre cetăţenii români spitalizaţi fiind deja externat şi deplasându-se în România. Celălalt cetăţean român internat primeşte, în continuare, îngrijiri medicale, fiind în afara oricărui pericol”, a transmis MAE.

Cetățenii români au cerut sprijinul ambasadei pentru recuperarea bunurilor din autoturismele avariate, aflate în custodia autorităţilor ungare.

În ceea ce priveşte persoana decedată în urma carambolului, potrivit Ministerul Afacerilor Externe, autorităţile ungare au comunicat că aceasta nu are cetățenie română.

UPDATE duminică, 12 martie, ora 13:44. Una dintre victimele carambolului din Ungaria a murit, potrivit autorităților.

„Din păcate, miracolul a fost anulat. După-amiază, încă eram încrezători că într-adevăr a fost un miracol, că toată lumea a supraviețuit, dar acum câteva minute colegii noştri au găsit un cadavru sub dărâmături. Căutarea şi identificarea cadavrului este în curs de desfăşurare.

Colega noastră, Bettina Szabó, locotenent-colonel, şi Soma Csécsi, locotenent-colonel, purtătorul de cuvânt al BRFK, au văzut oameni răniți zăcând pe drum, copii speriați huruind în tranşee, oameni scăpând din bagaje. Persoane care au întrebat: Mi-a ars mașina, ce se va întâmpla acum?

Pe 11 martie, în jurul orei 14:30, pe autostrada M1, în zona Herceghalom, o persoană a murit și 36 au fost rănite, 42 de vehicule au fost implicate în accident, 19 maşini au fost complet arse.

Între răniți, mașinile stricate și arse, praf, vânt, disperări, tremurături, ajutor și oamenii care încearcă să ajute, ne-am gândit brusc că asta există doar în filme. Din păcate nu! A fost realitatea!”, a transmis poliția din Ungaria.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Național de Ambulanță, Pál Győrfi, a precizat că în carambol au fost răniți zece copii, dintre care patru grav și șase ușor, precum și 29 de adulți, dintre care 10 au fost grav răniți.

UPDATE sâmbătă, 11 martie, ora 21:45. Trei români, dintre care unul rănit grav, au fost implicați în accidentul produs în Ungaria, a anunțat Ministerul român de Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Budapesta a fost notificată de către un cetăţean român, prin intermediul numărului de telefon de urgenţă, cu privire la un accident rutier, produs la data de 11 martie 2023, în jurul orelor 14:25, pe autostrada M1 din Ungaria, între localităţile Tatabanya şi Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule”, a transmis MAE.

Ambasada României la Budapesta continuă să țină legătura cu autorităţile locale pentru informaţii legate de unităţile medicale la care au fost transportați răniții şi cu membrii de familie ai acestora, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări.

– Știre inițială –

O furtună de praf a provocat un adevărat dezastru sâmbătă, pe data de 11 martie, pe autostrada M1 din Ungaria, mai exact în Herceghalom, la 30 de kilometri de Budapesta. În urmă cu puțin timp a avut loc un accident în care au fost implicate 42 de camioane și mai multe maşini.

Autoritățile au fost solicitate să intervină la fața locului. În urma impactului, s-a produs un incendiu. Nu mai puțin de 19 autoturisme au fost cuprinse de flăcări, iar focul a fost cu greu lichidat complet.

La locul accidentului au fost mobilizate mai multe echipaje de polițiști, pompieri și ambulanțe. Totodată, câteva elicoptere au fost chemate la fața locului. Din păcate, cel puțin 26 de oameni au fost răniți, iar șase dintre aceștia se află în stare gravă. În aceste momente, traficul rutier este blocat.

Citește și Incendiu de ultimă oră în centrul Bucureștiului. Fațada unui bloc a fost afectată, pompierii au intervenit de urgență!

O furtuna de praf a facut prapad in Ungaria. Carambol cu 42 de camioane si autovehicule pe autostrada M1, un incendiu puternic a izbucnit la impact
O furtuna de praf a facut prapad in Ungaria. Nu mai putin de 42 de camioane si mai multe autovehicule au fost implicate intr-un accident

Răniții vor fi transportați la mai multe spitale

Conform primelor informații de la fața locului, în urma accidentului au rezultat minimum 26 de răniți, dintre care unii au suferit răni grave. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Național de Ambulanță a anunțat că victimele urmează să fie transportate la mai multe spitale din Ungaria.

„Pe baza primelor informații, 25-30 de persoane rănite sunt tratate în acest moment, dar acestea nu sunt încă cifre finale, mai multe vehicule au luat foc, căutările și tratamentele sunt în curs de desfășurare.

În momentul de față, ancheta răniților este încă în desfășurare, deocamdată primul feedback a fost că aproximativ jumătate dintre răniți sunt răniți grav, iar cealaltă jumătate sunt răniți ușor, la finalul intervențiilor de la fața locului voi putea comunica exact câți sunt și ce leziuni au suferit.

Având în vedere numărul mare de răniți, îi vom transporta la mai multe spitale, astfel încât, cu ajutorul elicopterelor de salvare, să-i putem plasa foarte repede pe cei grav răniți în spitale mai îndepărtate, planificarea acestui lucru are loc în paralel cu îngrijirea la fața locului în cadrul managementului nostru de salvare”, a declarat oficialul, potrivit Hirado Pál Győrfi.

Citește și Un nou accident feroviar grav, de data aceasta în Egipt. Sunt cel puțin 2 morți și 16 răniți!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...