Va urma încă o lună de cutremure în Gorj, conform specialiștilor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismologii au precizat cât de puternice pot fi replicile.
Conform INCDFP, cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter produs în județul Gorj la data de 14 februarie a avut 540 de replici până în prezent. Trei dintre acestea, inclusiv una înregistrată vineri, 17 februarie, au avut magnitudini de peste 4 grade. Experții au transmis că Gorjul se va confrunta încă o lună cu seisme.
„Cutremurul de astăzi, de 4,3, a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km.
În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 și 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, arată un comunicat al INFP.
„Nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă în funcție de magnitudinea și adâncimea producerii acestora pot fi resimțite, în special, în zona epicentrală. Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă și se încadrează în parametrii estimați după un șoc principal.
Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne așteptăm să se observe o scădere a frecvenței și a magnitudinii replicilor, dar nu excludem și posibile replici mai puternice”, mai arată comunicatul INFP.
INCDFP a mai transmis că noile echipamente ce au fost instalate zilele trecute în zona epicentrală, în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bâltișoara din județul Gorj, sunt operaționale și înregistrează permanent mișcarea solului. Datele sunt trimise în timp real pentru analiză și procesare către Centrul Național de Date al institutului.
Specialiștii de la INCDFP au precizat că instalarea acestei aparaturi ajută la localizarea cutremurelor de magnitudine mică sau foarte mică cu mai multă precizie. Aceștia au adăugat că monitorizează în continuare desfășurarea evenimentelor din zonă.