O familie din Alba cere oprirea de urgență a lucrărilor la autostradă. Ce i-a deranjat, au făcut plângere în justiție

Nicu Stan, Anca Lupescu 26.08.2021, 15:22
O familie din Alba cere oprirea de urgență a lucrărilor la autostradă. Ce i-a deranjat, au făcut plângere în justiție

O familie din Alba solicită oprirea de urgență a lucrărilor la lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda. Oamenii vor să se oprească lucrările pentru că acestea le afectează grav viața, întrucât locuința lor se află în apropierea șantierului.

O familie din Alba, disperată de șantierul autostrăzii. Oamenii cer de urgență oprirea lucrărilor

Familia din localitatea Sâncrai, muncipiul Aiud, a dat în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi societatea Aktor, constructorul lotului 2 al autostrăzii Sebeş – Turda, și cere oprirea lucrărilor în zona locuinţei sale.

Familia susține că șantierul este la câțiva metri, astfel că disconfortul este uriaș, zona fiind învăluită în praf şi zgomot.

Familia are la cativa metri santierul autostrazii
Familia are la cativa metri santierul autostrazii

Proprietarul casei nu mai are pe unde intra pe proprietate

Familia din Sâncrai este afectată de lucrările la drumul judeţean (DJ 142L), care va supratraversa autostrada A10. De asemenea, zidul viitorului drum va bloca efectiv intrarea în curtea locuinţei, astfel încât proprietarul va fi nevoit să găsească altă cale de intrare.

În plus, traseul drumului judeţean a fost mutat cu câţiva metri faţă de vechiul amplasament, astfel încât rampa de coborâre de pe pasajul ce va supratraversa autostrada va fi la câţiva metri de poarta de acces în curtea familiei.

Zona, învăluită în praf și zgomot

De asemenea, în perioada de construcţie şantierul provoacă praf şi zgomot, situaţie ce ar fectea grav viaţa de zi cu zi a oamenilor ce locuiesc acolo.

Astfel, proprietarii casei din Sâncrai cere în instanţă daune materiale şi morale în valoare de peste 100.000 de euro, precum şi suspendarea temporară a lucrărilor până la instalarea unui sistem antizgomot şi antipraf. Nu în ultimul rând, acţiunea a fost înregistrată în data de 22 iulie 2021 la Judecătoria Aiud, iar aceasta nu a primit termen de judecată.

Procesul ar putea rămâne fără obiect

Într-un alt proces, familia a solicitat instanţei emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care lucrările să fie oprite până la judecarea pe fond a procesului.

Magistrații au dat termen de pronunţare data de 16 septembrie 2021, însă până atunci  există toate şansele ca lucrarea privind realizarea porţiunii de drum judeţean care supratraversează autostradă să fie terminată, iar procesul să rămână fără obiect.

Sebeş-Turda, finalizată în proporție de 90%

În ansamblu, stadiul lucrărilor la lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda a depășit 90%. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Transporturilor au transmis de mai multe ori că tronsonul de 24 de kilometri dintre Alba Iulia şi Aiud va fi finalizat până lui 2021.

”Facem toate eforturile să ne asigurăm că antreprenorul îşi respectă graficele asumate, astfel încât anul acesta să circulăm pe întreaga autostradă Sebeş-Turda”, a declarat ministrul Cătălin Drulă.

Urmăriți Impact.ro și pe