EXCLUSIV

O doză de vaccin Pfizer ar putea să coste 130 de dolari. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Vă dau exemplul vaccinului anti-gripal. Toate țările au acest sistem”

Gabriela del Pupo 24.10.2022, 17:05
O doză de vaccin Pfizer ar putea să coste 130 de dolari. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Vă dau exemplul vaccinului anti-gripal. Toate țările au acest sistem”

Scăderea drastică a numărului de infecții cu Sars-Cov 2 a determinat o cerere din ce în ce mai mică pentru vaccin, iar reprezentanții celei mai importante companii producătoare de astfel de vaccinuri au declarat că prețul ar putea să crească și de patru ori în perioada următoare. O doză de vaccin ar putea să ajungă la 130 de dolari iar dacă persoanele asigurate pot în continuare primi acest vaccin gratuit, pentru cele care nu plătesc contribuția la sănătate, acest vaccin ar putea deveni inaccesibil din cauza costurilor. Impact.ro a stat de vorbă cu Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, care spune că cel mai probabil în România, se va aplica același sistem ca în cazul vaccinului antigripal.

Cât va plăti statul pentru vaccinuri anti-Covid în viitor?

Pfizer se aşteaptă să crească de aproximativ patru ori preţul vaccinului său pentru Covid-19, la aproximativ 110 până la 130 de dolari pe doză, după expirarea programului actual de achiziţii al guvernului Statelor Unite, potrivit directorului general al Pfizer, Angela Lukin, transmite Reuters, conform news.ro. Inițial compania a vândut cu 20 de dolari per doză vaccinul iar mai apoi cu 30 de dolari deși costă doar 1,18 dolari producția, conform qz.com.

„În Estul Europei, toate țările au primit vaccinul gratuit, în baza acelei achiziții centralizate. Fiecare țară are propriul sistem de sănătate, propriul sistem de asigurări și propriul sistem de compensare. Va depinde de la o țară la alta.

Fiecare în funcție de modul în care sunt rambursate serviciile medicale în țări, vor rambursa și costul acestui vaccin. Vă dau exemplul vaccinului antigripal, se știe că este gratuit pentru categoriile vulnerabile, dar se poate cumpăra și din buzunar, din farmacii. Probabil că va fi un mix, așa văd lucrurile evoluând și în continuare, va trece în același regim ca și vaccinul antigripal, pe un mix de decontare pentru anumite categorii și de achiziționare pentru cei care nu fac parte din aceste categorii.

Este și normal de altfel, cam toate țările au acest sistem.”, spune Dragos Damian.

Pfizer/BioNTech incepe testarea vaccinului impotriva Omicron. Cand ar putea cere autorizatie pentru noul ser
Pfizer/BioNTech incepe testarea vaccinului impotriva Omicron. Cand ar putea cere autorizatie pentru noul ser

Când renunță SUA să mai achiziționeze cu fonduri de stat vaccinurile?

Guvernul SUA plăteşte în prezent aproximativ 30 de dolari per doză către Pfizer şi partenerul german al acestuia, BioNTech iar la începutul anului viitor achiziționarea acestor vaccinuri ar putea să treacă în sistemul asigurărilor private, având în vedere să pandemia nu mai reprezintă o amenințare. Dacă prețul va ajunge la 130 de dolari per doză Pfizer va vinde cu un preț de 100 de ori mai mare decât costurile de producție a vaccinului. Peste 100 de organizații din lume s-au coalizat pentru a combate acest fenomen după ce o investigație a Oxfam, un ONG internațional a descoperit inechitatea în datele oferite de avocații cetățenilor Public Citizen și Colegiul Imperial din Londra.

”Suntem încrezători că preţul din SUA al vaccinului pentru Covid-19 reflectă eficienţa globală a costurilor şi asigură că preţul nu va fi o barieră pentru accesul pacienţilor”, declară însă directorul general Pfizer, Angela Lukin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...