O comună din Iași, acoperită de ape. Ploile abundente din ultimele zile au făcut prăpăd. Localnicii sunt disperați

Elena Avramescu 01.06.2021, 15:22
O comună din Iași, acoperită de ape. Ploile abundente din ultimele zile au făcut prăpăd. Localnicii sunt disperați

O comună din Iași, acoperită de ape. Dezastru fără precedent în comuna Balș din județul Iași. Datorită inundațiilor majore, toate drumurile din comună au fost distruse în totalitate de ape. Primarul comunei a solicitat sprijin de la autoritățile centrale, localitatea fiind lovită de mari investiții. Astfel că primăria a depus deja proiecte pentru reabilitarea drumurilor afectate de ape din ultimele zile.

O comună din Iași, acoperită de ape

Localitatea Balș, fiind o comună cu aproximativ 3.000 de locuitori, a fost lovită extrem de puternic de ape în ultimele zile. Astfel că șuvoaiele au venit de pe versanți și au inundat complet drumurile comunale. A contat și faptul că arterele din localitate nu au fost reabilitate niciodată, astfel că drumurile din Balș erau de pământ sau de pietriș. Potrivit raportului operativ întocmit de autoritățile județene, drumurile din satele componente ale comunei au fost acoperite de ape. În plus, localitatea este mereu expusă inundațiilor, fiind în depresiunea Jijia-Bahlui.

Mai mult, scurgerile de pe versanți ar fi afectat circa 1,54 kilometri de drum din satul Boureni, dar și 1,5 hectare de teren arabil. În plus, în satul Balș au fost avariate 2,1 kilometri de drumuri comunale iar în satul Coasta Măgurii au fost avariate 0.45 kilometri de drum comunal. Totalul este de 4,1 kilometri de drumuri comunale care au fost măturate de ape. Informațiile au ajuns la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași.

O comuna din Iasi, acoperita de ape
Comuna din Iasi, acoperita de ape

Sper ca aceste imagini să-i sensibilizeze pe cei care au în pix banii țării. Să investească în perioada următoare în proiecte serioase care să ne scoată din Evul Mediu. Să lăsăm dracului panseluțele, băncuțele, sediile pompoase de instituții și alte extravaganțe și să dăm banii pentru drumuri, poduri, rigole, canalizare. În comuna unde trăiesc și în fruntea căreia sunt de câteva luni nu este niciun metru de asfalt, iar răbdarea și furia oamenilor a atins deja un punct critic, a declarat Constantin Golduț, primarul comunei Balș, potrivit BZI.

Problema ivită în ultimele zile în comuna Balș din județul Iași a reușit să stârnească revolta primarului localității. Astfel, Constantin Golduț, primar aflat la primul mandat, este extrem de nemulțumit de situația creată dar și de faptul că în localitate nu este nici măcar un metru de asfalt.

Nu sunt revoltat cât indignat. Eu sper să se schimbe niște lucruri, pentru că nu am niciun metru de asfalt. Eu am preluat mandatul de primar acum 6 luni, perioadă în care am început să fac niște proiecte. În mandatele anterioare nu s-a făcut mai nimic, nu știu cine poartă vina. Cei care au fost în fruntea comunității nu au fost prea capabili să atragă fonduri prin PNDL și astfel a avut de suferit. Am depus solicitări la Compania Națională de Investiții pentru modernizarea drumurilor locale, pentru canalizare etc, a mai spus Constantin Golduț.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...