O celebră termocentrală din România este scoasă la licitație. Care este prețul de plecare

Badea Violeta 23.05.2022, 14:52
O celebră termocentrală din România este scoasă la licitație. Care este prețul de plecare

Anunț fără precedent în România. O uriașă termocentrală din țara noastră a fost scoasă la licitație. Aceasta se va organiza la jumătatea lunii iulie, în județul Hunedoara. Cel care o va cumpăra va trebui să respecte anumite condiții impuse de Ministerul Energiei. Iată care este prețul de plecare!

Termocentrală din România, scoasă la vânzare prin licitație

Termocentrala Mintia, ce are o istorie de peste jumătate de secol, se scoate la licitație pentru vânzare. Cumpărătorul va avea obligația de a realiza o nouă capacitate energetică de 800 Mwh în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la sfârșitul anului 2026, conform unui anunț publicat de prefectura Hunedoara.

Licitația va avea loc pe data de 15 iulie 2022 la sediul CEH SA din Petroșani. Prețul de pornire este de 91,2 milioane de euro, fără TVA, se arată într-un comunicat transmis de către „Expert Insolvență” SPRL, în calitate de administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitația se va relua în data de 29 iulie 2022, apoi în 12 august 2022 și ulterior în 26 august 2022, în aceleași condiții de tarif și locație.

Cei care doresc să participe la licitație trebuie să depună actele necesare electronic sau la sediul administratorului judiciar, cu cel puţin 72 ore înainte de data stabilită.

Termocentralei Mintia 1
Termocentralei Mintia 

Care este obiectivul

Prin această licitaţie, Expert Insolvenţă SPRL doreşte să găsească investitori majori care să modernizeze această centrală, să optimizeze producţia de energie electrică şi să o dezvolte în viitor.

„Privind în perspectivă importanţa majoră a Termocentralei Mintia pentru zona de nord-vest a ţării şi nu numai, vom face tot posibilul să atragem în această licitaţie investitori majori, care au capacitatea să ofere un viitor acestei termocentrale, să o modernizeze, să optimizeze producţia de energie electrică şi să o dezvolte mai departe.

Suntem încrezători că vom realiza această vânzare, care are toate şansele să devină cea mai importantă valorificare din insolvenţă din ultimii ani”, a precizat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL.

Termocentrala Mintia cuprinde și câteva terenuri cu construcţii, dar şi bunurile mobile şi echipamentele aferente. Amintim că centrala a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969.

Încetul cu încetul, aceasta a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în cinci grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur.

Urmăriți Impact.ro și pe