Firmele de distribuție vor acorda compensații pentru consumatorii de energie electrică. Cine le va primi și care este valoarea

Ana Anitoiu 19.04.2022, 11:09
Firmele de distribuție vor acorda compensații pentru consumatorii de energie electrică. Cine le va primi și care este valoarea

Firmele de distribuție vor acorda compensații pentru consumatorii de energie electrică, în situațiile în care se respectă anumite condiții, după ce Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat standardul de performanță pentru activitatea de furnizare a curentului. Aceasta a anunțat cine și câți bani va primi.

ANRE, o nouă regulă pentru companiile de distribuție a energiei electrice

Potrivit noului Ordin ANRE (64/2022), firmele de distribuție a energiei electrice sunt obligate să citească cu o anumită frecvență contoarele clienților racordați la rețeaua de distribuție. Pentru consumatorii casnici, citirea nu poate să aibă loc la un interval mai mare de trei luni. Pentu cei non casnici, termenul este de cel mult șase luni, iar pentru prosumatori citirea se face obligatoriu lunar.

„Prosumatorii”, adică producătorii-consumatori, sunt cei care nu se rezumă la a consuma energie din rețeaua electrică, ci produc și livrează energie din surse regenerabile. Aceștia produc pentru consumul propriu și injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare pe care îl au cu furnizorul lor de energie electrică.

Firmele de distributie vor acorda compensatii pentru consumatorii de energie electrica
Firmele de distributie, obligate sa acorde compensatii pentru consumatorii de energie electrica

Cât valorează compensațiile pentru clienții de energie electrică

Potrivit Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, compensațiile vor trebui să fie plătite de către firmele de distribuție, în cazul în care acestea nu se vor încadra în termenele legale. Mai exact, potrivit noului Ordin ANRE, vor primi bani acei consumatori la care distribuitorii de energie electrică au depășit termenul pentru citirea contorului.

Prin urmare, operatorul de distribuție va acorda automat, începând din 30 iunie, o compensație în valoare de 10 lei clientului în cazul în care a citit contorul mai târziu. Însă, condiția este ca vina să-i aparțină companiei. În cazul în care întârzierea s-a înregistrat în situația în care blocul de măsurare se află în incinta proprietății, iar angajatul nu a putut intra să îl citească, vina nu-i mai aparține firmei care furnizează curentul.

Firmele de distribuție a energiei electrice, obligație pentru cei cu contoare inteligente

De asemenea, potrivit noului ordin al ANRE, în relația cu clienții care și-au montat contoare inteligente, firmele de distribuție a curentului electric au obligația de a le asigura acestora accesul la datele istorice de consum, dacă ei le cer.

„OD are obligația de a asigura accesul la datele istorice de consum ale utilizatorilor care beneficiază de sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice, în conformitate cu prevederile condițiilor-cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național, aprobate prin ordin al președintelui ANRE, în vigoare”, arată ordinul 64.

În cazul în care compania ce distribuie energie electrică nu trimite datele solicitate de consumatori în mai mult de o lună calendaristică, aceasta va trebui să-i plătească clientului 30 de lei. Obligația se aplică doar pentru clienții racordați la joasă tensiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...