O campioană olimpică, ținta unui atac rasist în SUA. ”Du-te înapoi de unde ai venit”

Ioana Bucur 12.11.2021, 13:54
O campioană olimpică, ținta unui atac rasist în SUA. ”Du-te înapoi de unde ai venit”

În iulie, își ducea țara pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, în cea mai grea competiție a sportului mondial. Nici patru luni mai târziu, devenea victimă neputincioasă. O campioană olimpică a dezvăluit că a fost ținta unui atac rasist în SUA. Totul s-a întâmplat în plină stradă, în Los Angeles.

O campioană olimpică a intrat în vizorul rasiștilor americani

În condițiile în care SUA se prezintă lumii ca fiind țara cu cea mai mare deschidere față de minoritățile etnice și sexuale, pare greu de crezut că, în 2021, rasismul este încă o problemă mare, mai ales într-un oraș precum Los Angeles.

În vara acestui an, americanii sărbătoreau la unison medaliile de aur, argint și bronz câștigate de gimnasta Sunisa Lee la Olimpiada de la Tokyo. Patru luni mai târziu, sportiva avea să primească o lecție dură de la unii dintre conaționalii săi.

Sunisa a dezvăluit, într-un interviu pentru Pop Sugar că a fost victima unui atac rasist. În urmă cu câteva săptămâni, gimnasta era în Los Angeles, unde filma pentru show-ul „Dancing with the Stars”. Era pe stradă, împreună cu un grup de prieteni, așteptând un taxi, după ce petrecuseră seara în oraș.

O campioană olimpică, ținta unui atac rasist în SUA
Sunisa Lee

„Nu am făcut nimic împotriva lor, pur şi simplu am lăsat să se întâmple ceea ce s-a întâmplat…”

La un moment dat, pe lângă ei a trecut o mașină  iar persoanele care se aflau în vehicul au adresat insulte rasiste grupului şi i-au spus să plece înapoi de unde a venit. În plus, o persoană a folosit un spray iritant lacrimogen împotriva sportivei.

„M-am enervat foarte tare, dar nu puteam face nimic pentru că au plecat imediat. Nu am făcut nimic împotriva lor, pur şi simplu am lăsat să se întâmple ceea ce s-a întâmplat”, a spus sportiva pentru Pop Sugar, precizând că nu a vrut să reacţioneze într-un mod care să-i atragă probleme.

Părinții sportivei au emigrant în Statele Unite ale Americii din Laos. În prezent, Sunisa Lee locuiește în St Paul, Minnesota. În luna iulie a acestui an, gimnasta a câștigat medalia de aur la individual-compus, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Lee a acumulat 57.433 puncte, cu care a obţinut titlul olimpic, iar pe podium au mai urcat Rebeca Andrade (57.298, Brazilia) şi Angelina Melnikova (57.199, Rusia).

Ea a mai câştigat la Tokyo argintul pe echipe şi bronzul la paralele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...