O bijuterie veche de 3 miliarde de ani e scoasă la licitație. Organizatorii speră să obțină peste 5 milioane de dolari

Iancu Andreea, Ozana Mazilu 18.01.2022, 13:58
O bijuterie veche de 3 miliarde de ani e scoasă la licitație. Organizatorii speră să obțină peste 5 milioane de dolari

Un diamant negru, care ar fi apărut în urmă cu 3 miliarde de ani, urmează să fie vândut la licitație pentru suma de 5 milioane de dolari. Această bijuterie veche s-ar fi format în perioada în care Pământul ar fi fost lovit de un asteroid, conform teoriilor specialiștilor și a fost denumită „Enigma”.

O bijuterie veche de 3 miliarde de ani, scoasă la licitație pentru 5 milioane de dolari

În urmă cu 3 miliarde de ani a avut loc formarea unui diamant negru, o bijuterie veche spectaculoasă, care urmează să fie scoasă în curând la licitație pentru o sumă colosală. Denumită „Enigma”, piatra rară are 555,55 de carate și va fi expusă pentru prima data. Aceasta a stârnit curiozitate prin faptul că are un conținut cu urme de azot și hidrogen, precum și osbornit, un mineral prezent în mod unic în meteoriți.

Cel mai mare diamant cunoscut din lume a fost expus pentru prima oară luni, la Dubai, înainte ca acesta să ajungă la Los Angeles, California și Londra, înainte să fie scoasă la licitație online, pe 3 februarie, la un preț care pornește de la 5 milioane de dolari. Chiar dacă acest diamant negru este destul de greu de tăiat, experții au reușit să o transforme într-o bijuterie cu 55 de fețe.

„Suntem onorați că Dubai a fost ales ca primă oprire pentru această raritate excepțională și suntem încântați să joace un rol în călătoria sa, care a început cu atâtea milioane de ani în urmă.”, a declarat Katia Nounou Boueiz, șeful Sotheby’s Emiratele Arabe Unite, potrivit Daily Mail.

O bijuterie veche de 3 miliarde de ani va fi scoasă la licitație pentru 5 milioane de dolari
Diamantul negru, o bijuterie rară, ce datează de acum 3 miliarde de ani

Cum se formează diamantele negre

Diamantul a fost achiziționat ca piatră brută în anii 1990 de către actualul său proprietar, care l-a tăiat în forma actuală. Acesta s-a inspirat de la simbolul de putere și protecție, Hamsa, în formă de palmier, din Orientul Mijlociu. Diamantele negre au fost recunoscute pentru prima dată ca o astfel de bijuterie în 1841 de către prospectorii portughezi din Brazilia. Ei le-au numit „carbonado” pentru că arată precum niște bucăți mici de cărbune.

Aceste „carbonado” sunt compuse din diamante microcristaline în orientări cristalografice aleatorii. Ele sunt pietre care par întunecate, opace, poroase și adesea prezintă un luciu subtil. Potrivit unui specialist în bijuterii din cadrul Sotheby’s Dubai, a punctat faptul că diamantele negre sunt excepțional de vechi. Pe de altă parte, diamantele albe și alte diamante colorate se găsesc de obicei în roca Kimberlite și ajung la suprafața Pământului prin erupție vulcanică.

„Diamantele negre ‘carbonado’ se găsesc în depozitele aluvionare sedimentare, ceea ce înseamnă că sunt transportate de apă, cum ar fi pâraiele. Se găsesc foarte aproape de suprafața Pământului. Ele s-au format probabil după ce un asteroid a lovit Pământul și a creat depuneri chimice de vapori care au format aceste diamante.”

Diamantul negru ar putea fi vândut chiar și în schimbul criptomonedelor

Dincolo de bijuteria inedită și rară, modul în care aceasta ar putea fi achiziționată de către viitorul proprietar este la fel de special. Există posibilitatea ca diamantul negru să fie licitat în schimbul criptomonedelor.

„Este pentru prima dată când prezentăm oferta noastră de criptomonede în Emiratele Arabe Unite, o mișcare care este în conformitate cu propriul angajament al guvernului de a explora noi progrese digitale, tehnologice și științifice.”, a precizat un reprezentant al organizatorilor.

Această procedură a fost utilizată și în trecut pentru alte pietre importante.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...