O bancă celebră vinde tot și pleacă din România. Avea depozite de 410 milioane euro

Cristian Cojocaru 02.05.2021, 16:52
O bancă celebră vinde tot și pleacă din România. Avea depozite de 410 milioane euro

O celebră bancă din România pleacă, după ce a vândut totul către Vista Bank România, fostă Marfin Bank, care este controlată de grecii Vardinogiannis. Încă de acum un an, banca și-a anunțat angajații că ”investighează oportunitatea de a ieși din România”.

Ce bancă pleacă din România

Tranzacția dintre Grupul bancar francez Credit Agricole și Vista Bank România, a fost autorizată de către Consiliul Concurenței. În luna februarie 2020, banca și-a anunțat toți angajații că ”investighează oportunitatea de a ieși din România”, iar cea banca favorită pentru a prelua operațiunile locale, era Vista Bank.

Astfel, după ce această tranzacție va cunoaște finalitatea, Vista Bank va deține active totale în valoare de peste 1,2 miliarde de euro, credite de 750 de milioane de euro, depozite de 1,1 miliarde de euro și un capital de peste 105 milioane de euro. Conform informațiilor prezentare de către Profit.ro de anul trecut, discuția de vânzare cu instituțiile au avut loc inclusiv cu Alpha Bank.

“Achiziția Crédit Agricole România reprezintă un moment important pentru Vista Bank și este în conformitate cu strategia noastră de a ne crește și consolida în continuare poziția pe piață”, a spus Stavros Lekkakos, Președinte al Consiliului de Administrație Vista Bank, potrivit Profit.ro.

Credit Agricole Romania a fost cumparat de catre Vista Bank
Credit Agricole Romania a fost cumparat de catre Vista Bank

Banca se afla pe locul 24 ca dimensiune

Banca Credit Agricole România a luat ființă în anul 2010, după ce Grupul Credit Agricole a achiziționat Emporiki Bank dar și filialele regionale, fiind cel de-al treila grup bancar din Europa din punct de vedere al activelor totale. Principalul obiectiv al băncii viza IMM-urile în domeniul agriculturii.

În anul 2019, banca a inaugurat primul agri hub regional în zona de sud-est a țării, pentru locuitorii din mai multe județe precum Ialomița, Călărași, Buzău, Brăila și Galați. Banca număra 14 sucursale și active de 535 de milioane de euro, precum și depozite de 410 milioane de euro, iar valoarea creditelor atingea 395 de milioane de euro.

Banca se afla pe cel de-al 24-lea loc după dimeniune la sfârșitul anului 2018. Activele totale arătau o valoare de 1,9 miliarde de lei, iar cota de piață număra 0,4 puncte procentuale. Vista Bank este deținută de familia de origine greacă Vardinogiannis. Fiul lui Vardis Vardinogiannis deține mai multe afaceri în domeniul transporturilor maritime, preluând în mod indirect în anul 2018, Marfin Bank.

Marfin bank a aparținut anterior Cyprus Popular Bank, iar acolo erau plasate activele neperformante ale băncii care au rezultat din criza financiară cipriotă. Această criză este controlată de către statul cipriot, încercând a recupera pierderile provocate de implozia sistemului bancar.

Urmăriți Impact.ro și pe