Guvernul a decis: ce companie de stat poate ajunge “la privat”

Ciprian Ioana 03.04.2019, 17:51
Guvernul a decis: ce companie de stat poate ajunge “la privat”

Guvernul a decis, în ședința de miercuri, să permită privatizarea unei companii de stat.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care interzicea privatizarea Companiei Naționale Loteria Română. Asta înseamnă că această companie de stat poate ajunge pe mâna unui privat.

Decizia a fost luată, de fapt, pentru a permite transferul companiei la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, potrivit Profit.ro.

Cum a decis Guvernul că poate fi privatizată Loteria Română

Guvernul a abrogat, practic, unul dintre articolele din legea privind înființarea Loteriei Române, din 1999.

Articolul abrogat susținea că “acțiunile nominative ale Loteriei Române sunt deținute în totalitate și în mod exclusiv de statul român”.

Potrivit listei publicate recente de Ministerul Finanţelor Publice, pe lista companiilor care vor face parte din FSDI se numără 28 de entități. Printre ele se numără OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Electrica, Imprimeria SA și, mai nou, și Loteria Română.

Ce este Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Potrivit programului PSD, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) ar urma să aibă în următorii patru ani venituri de până la 60 miliarde lei.

În plus, ar urma să creeze peste 42.000 de noi locuri de muncă, să crească bugetul de stat cu peste 6 miliarde lei şi PIB-ul cu 20 miliarde lei.

USR atrăgea atenția, însă, că lucrurile nu stau chiar așa și că activele statului vor ajunge, de fapt, pe mâna unor persoane numite politic.

“Fondul se vrea a fi finanțat prin bani pe care statul îi ia deja din companii sau prin acțiuni/obligațiuni care valorează mai puțin prin Fond decât dacă am face operațiunile separat pentru fiecare companie profitabilă. Singurul plus real este că Fondul va vinde active neperformante”.

Analiză USR
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI