O altă cascadă din România ar putea fi în pericol, după modelul cascadei Bigăr. Ce spun specialiștii despre fenomenul natural

Elena Avramescu 06.01.2022, 11:17
O altă cascadă din România ar putea fi în pericol, după modelul cascadei Bigăr. Ce spun specialiștii despre fenomenul natural

Un fenomen geologic riscă să pună în pericol Cascada Vadu Crișului, fiind una dintre cele mai cunoscute din Defileul Crișului Repede, după ce o porțiune masivă a malului stâng al râului, la mai puțin de 50 de metri de cascadă s-a prăbușit. Astfel că două blocuri uriașe de rocă au blocat jumătate din cursul apei.

O altă cascadă din România ar putea fi în pericol

Specialiștii sunt de părere că este vorba de un fenomen cu totul natural, deoarece în acea zonă malurile sunt alcătuite din travertin şi calcar poros, mai precis roci prin care apa se infiltrează și, cu timpul, poate crea adevărate falii.

Zona de deasupra prăbuşirii, respectiv punctul de belvedere care este amenajat în apropiere trebuie evitate deoarece este un proces natural, apa lucrează în continuare şi există riscul unor căderi ulterioare.

Aşa s-a mai întâmplat în urmă cu trei-patru ani când s-a mai dezintegrat o bucată din perete, de mărimea unei maşini, şi a căzut în albie. O parte din ea se vede şi azi din apă. Dar acum sunt mai multe bucăţi şi trebuie să fim atenţi, a declarat şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, potrivit ziare.com.

Vorbim despre o porţiune de perete calcaros de circa 20 de metri lungime şi o înălţime de opt-zece metri, care a căzut în albia râului, în intervalul 28 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022. Bucăţile mari se află în poziţii relativ instabile, dar se vor aşeza odată cu viiturile, când vor fi mutate mai departe.

O alta cascada din Romania ar putea fi in pericol
Cascada Vadu Crisului

Chiar dacă acum e extrasezon, noi am avertizat, având în vedere turele din primăvară, că parcurgerea traseului de kayak – rafting trebuie abordată cu precauţie datorită modificărilor albiei rezultate în urma prăbuşirii.

Ne putem aştepta şi la alte căderi deoarece eroziunea se produce şi la nivelul Crişului, şi deasupra, din apa de ploaie care se infiltrează, au fost ploi abundente recent, plus râul din peşteră, deci există risc în continuare. Geologic, aşa s-a întâmplat şi în alte zone, cum a fost la Bigăr, a mai spus Pinter.

Cu toate acestea, până acum, cascada nu a fost afectată, fiind o atracţie turistică importantă a Bihorului. O echipă de specialiști urmează să meargă în defileu pentru evaluarea situației și pentru a găsi cele mai bune soluții pentru cascadă, dar și pentru protecţia turiștilor, deoarece unele poteci riscă acum să se prăbușească în apă. Este necesar ca turismul în zonă să fie limitat, iar punctul de belvedere să fie mutat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...