O a doua țară europeană intră în lockdown național. „Bătrânul” continent, îngenuncheat de covid

Beatrice Dumitru 25.11.2021, 11:12
O a doua țară europeană intră în lockdown național. „Bătrânul” continent, îngenuncheat de covid

Europa a devenit epicentrul pandemiei de coronavirus. Tot mai multe țări înregistrează cifre record de cazuri de Covid. Din această cauză, mai multe state europene au recurs din nou la restricții sau chiar la lockdown. După Austria, care a intrat în carantină totală, o altă țară din Europa a aplicat această măsură.

A doua țară din Europa care intră în lockdown

La începutul acestei luni, OMS avertiza cu privire la situația gravă în care se află Europa din cauza pandemiei de coronavirus. Organizația a subliniat rata „foarte îngrijorătoare” de transmitere a Covid-19 observată în prezent în țările europene, pe care o pune pe seama numărului scăzut de vaccinări, dar și pe relaxarea prea devreme a măsurilor anti-Covid.

O a doua țară europeană intră în lockdown național.
Record de cazuri Covid în Europa.

De teama înmulțirii cazurilor, mai multe țări au impus din nou restricții și carantină totală. O astfel de decizie a luat Austria, care pe 22 noiembrie a intrat în lockdown, devenind astfel prima țară din Uniunea Europeană care reintroduce astfel de restricții. Și Slovacia a anunțat impunerea unui lockdown timp de două săptămâni, începând din data de 29 noiembrie.

Număr record de cazuri de Covid în Europa

Președintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atras atenția că Europa este din nou epicentrul pandemiei de coronavirus, din cauza ratei scăzută de vaccinare. În Uniunea Europeană, 67,7% din populaţie a primit două doze de vaccin, dar sunt țări unde procentul este foarte mic. Este cazul Bulgariei, unde doar 24,2% dintre cetățeni sunt imunizați cu schemă completă. Germania are cea mai scăzută rată de vaccinare dintre statele din vestul Europei.

Ungaria și Cehia au înregistrat recorduri zilnice ale infectărilor. Situația este la fel de gravă și în Polonia, cu peste 28.000 de cazuri într-o singură zi. Și Olanda a raportat 23.000 de infectări, cel mai mare bilanț de la începutul pandemiei. În acest context, OMS a tras un semnal de alarmă și a precizat că pandemia ar putea provoca încă 700.000 de decese în Europa, ducând numărul total al morților la 2,2 milioane până în primăvară. Până acum, peste 1,5 milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza Covid-19, pe continent.

„Se așteaptă ca spitalele să fie sub o presiune mare sau foarte mare în 25 de țări și presiune ridicată sau extremă în unitățile de Terapie Intensivă în 49 din 53 de țări până la 1 martie 2022. Decesele raportate cumulate vor ajunge la peste 2,2 milioane până în primăvara, pe baza tendințelor actuale”, a precvizat OMS într-un comunicat de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...