Numărul restaurantelor pescăreşti s-a triplat pe litoral, în decursul ultimilor ani. Oamenii optează pentru scoici și rapane, capturate direct din Marea Neagră

Elena Avramescu 01.09.2021, 10:35
Numărul restaurantelor pescăreşti s-a triplat pe litoral, în decursul ultimilor ani. Oamenii optează pentru scoici și rapane, capturate direct din Marea Neagră

În ultimul timp s-a observat o creştere a numărului unităţilor de alimentaţie publică şi în Delta Dunării şi zona de litoral din judeţul Tulcea. De asemenea, se constată o triplare a numărului restaurantelor pescăreşti de pe litoral.

Numărul restaurantelor pescăreşti s-a triplat pe litoral

Conform unul bilanţ al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), realizat cu ocazia finalizării activităţii Comandamentului Sezon Estival 2021, s-a observat o triplare a numărului de restaurante cu specific pescăresc, de la 11 în anul 2016 până la 31 în anul 2021, acolo unde se prepară şi servesc produse din pescuit, scoici, rapane etc, capturate direct din Marea Neagră. Se pare că aceste restaurante sunt din ce în ce mai mult frecventate de turişti.

Această creştere se datorează şi faptului că, în anul 2020, apele Mării Negre aparţinând teritoriului românesc au fost clasificate în clasa A, aspect care a permis recoltarea pentru consum uman a moluştelor bivalva vii (midii, vongole, rapane) din aceste ape clasificate, ceea ce a determinat apariţia unui nou sector în activitatea de pescuit, au spus cei de la ANSVSA.

Numarul restaurantelor pescaresti s-a triplat pe litoral
Restaurant pescaresc

În plus, se observă și o tendinţă de creştere continuă a consumului de peşte şi produse din pescuit inclusiv a fructelor de mare, precum midii, rapane, vongole, iar acest lucru va fi luat în considerare în realizarea analizei de risc pentru anul 2022, având în vedere perisabilitatea cărnii de peşte sau a fructelor de mare.

Pe lângă asta, se observă și o creştere mare a numărului tonetelor, rulotelor, standurilor etc. la nivelul unor zone din Năvodari, Eforie Nord Alee, plaja până în Hotel Belona, Costineşti Centru şi Sud, etc, acolo unde autorităţile locale nu au reușit să întreprindă acţiuni de modernizare şi reamenajare a spaţilor publice, respectiv refacerea sau lărgirea drumurilor şi troturarelor, sau a altor căi de acces.

A crescut considerabil numărul unităţilor de alimentaţie publică de la nivelul Deltei Dunării şi zonei de litoral aparţinând judeţului Tulcea, precum şi numărul turiştilor care frecventează aceste zone în perioada sezonului estival, aspect care va fi luat în considerare la organizarea Comandamentul Sezon Estival din anul 2022, au spus oficialii ANSVSA.

Urmăriți Impact.ro și pe