Nu vom mai avea ordonanțe militare și amenzi după 15 mai? Augustin Zegrean explică diferențele în starea de alertă

Luiza Moldovan 29.04.2020, 08:34
Nu vom mai avea ordonanțe militare și amenzi după 15 mai? Augustin Zegrean explică diferențele în starea de alertă

Nu vom mai avea ordonanțe militare și amenzi după 15 mai? Augustin Zegrean explică diferențele dintre starea de alertă și starea de urgență.

Nu vom mai avea ordonanțe militare și amenzi după 15 mai? Augustin Zegrean explică diferențele în starea de alertă

În starea de alertă, cetățenii nu pot fi amendați, așa cum se întâmplă în timpul stării de urgență. Este explicația dată de Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale. Nu pot fi emise ordonanțe militare. Ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență.

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului”, a explicat Augustin Zegrean, la Digi24, care sunt diferențele dintre cele două situații.

Augustin Zegrean a mai spus că pot fi restrânse anumite drepturi și libertăți individuale, dar, totuși, nu se pot da amenzi și nici ordonanțe militare.

„În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanțele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgență.

Arf fi fost mai bune legile pentru justificarfea amenzilor, spune Zegrean
Arf fi fost mai bune legile pentru justificarea amenzilor, spune Zegrean

Zegrean: „Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”.

Zegrean a mai spus că ar fi fost preferabilă varianta legii ordonanțelor militare în ce privește actuala stare de urgență, și că, dacă vor să mențină amenzile, va fi nevoie de o lege: „Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”.

Guvernul și președinția iau în calcul ipoteza declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgență instituită prin decret de Klaus Iohannis. Acest lucru e necesar pentru ca unele restricții să poată fi menținute legal.

Urmăriți Impact.ro și pe