O nouă ordonanță militară. Anunțul lui Marcel Vela pentru români

Redacția IMPACT 27.04.2020, 18:55
O nouă ordonanță militară. Anunțul lui Marcel Vela pentru români

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne anunță luni, intrarea în vigoare a unei noi ordonanțe militare, ce va include, cel mai probabil, potrivit declarațiilor de astăzi făcute de Klaus Iohannis, noi reglementări pentru persoanele de peste 65 de ani. Totodată, noul act normativ ar putea include și noi reguli pentru transportul aerian.

Principalele declarații

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, va susține astăzi, 27 aprilie, începând cu ora 19:00 o declarație de presă. O altă clarificare cu care va veni, probabil, ministrul este dacă se va prelungi sau nu, starea de urgență.

„Încep prezentarea ordonanței militare nr. 10.

Comportamentul dvs. a fost unul foarte bun. În curând ne vom apropia de normalitate. Va punctez faptul că Ministerul Afacerilor Intern vă este partener, luptă alături și este alături de dvs. Știu că este greu, dar cu toții avem același obiectiv, să punem jos acest inamic. Obligațiile respectate acum conduc către un singur lucru: normalitate”, a subliniat ministrul Afacerilor Interne.

 

Despre intervalul de ieșire din casă pentru persoanele de peste 65 de ani

„O veste bună pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani este că circulația este permisă în afară locuinței în mai multe situații. Indiferente de intervalul orar, persoanele pot circula pentru următoarele motive: deplasări pentru procurarea de hrană, dar și pentru activități agricole.

În această ordonanță am prevăzut ca persoanele care au împlinit vârstă de 65 de ani pot circula în intervalele orare 07:00-11:00 și 19:00-22:00. Ele pot avea deplasări scurte, în apropierea locuinței lor, dar se pot deplasa și pentru nevoile animalelor domestice. Pentru verificarea motivelor, se aplică în mod corespunzător reglementările ordonanței militare 3.

Tot pentru a ajuta persoanele de peste 65 de ani, comercianții își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și pentru a asigura cu prioritate în noile intervale orare. Evident, măsura se aplică cu dată publicării prezentei ordonanțe”, explică Marcel Vela.

Despre suspendarea zborurilor

„O altă măsură ce ține de suspendarea unor zboruri în anumite țări în care zborurile, timp de 14 zile au fost suspendate. Am decis prelungirea suspendării zborurilor din Spania, începând cu data de mâine. Totodată am prelungit suspendarea zborurilor, timp de 13 zile, până în data de 14 mai, inclusiv, pentru țările: Belgia, SUA, Regatul Unit, Olanda, Turcia și Iran.

Am prelungit suspendarea zborurilor în și dinspre Italia care va fi valabilă pentru 13 zile (…)

La dată publicării prezenței ordonanțe militare în Monitorul Oficial, se anulează anumite reglementări din ordonanțele anterioare care se suprapun (…), însă nerespectarea unor măsuri poate fi sancționată prin prevederile ordonanțelor militare anterioare. Toate detaliile pot fi parcurse în Monitorul Oficial.

Mulți m-au întrebat cum poate arată relaxarea. Aceasta va fi graduală. Știu că se apropie data de 1 mai și că ne gândim la o plimbare în parc sau la concediu, dar trebuie să ne gândim la priorități. Această primă prioritate este sănătatea noastră și a celor dragi nouă (…) Sunt sigur că veți da dovadă în continuare de implicare, devotament și patriotism”, a declarat Marcel Vela.

Urmăriți Impact.ro și pe