Nu mai face această greșeală atunci când iei salariul. Mulți români nici nu-și dau seama de ea

Badea Violeta 31.01.2022, 13:55
Nu mai face această greșeală atunci când iei salariul. Mulți români nici nu-și dau seama de ea

Studiile arată că românii nu pot economisi bani din salariu, mai ales dacă câștigă lunar bani puțini. Cu toate astea, cel mai cunoscut trainer de educație financiară susține că nu venitul reprezintă, de fapt, problema reală, ci modul în care îți gestionezi banii. Iată  cea mai întâlnită greșeală pe care o faci atunci când iei salariu!

De ce nu reușesc românii să pună bani deoparte

Foarte mulți români trăiesc cu impresia că salariul mic sau, mai nou, facturile uriaşe la energie şi gaz îi împiedică să economisească bani. La o primă vedere, achitarea tuturor serviilor imediat după încasarea salariului reprezintă o dovadă de responsabilitate.

Cu toate astea, specialștii contrazic această idee și precizează că acest obicei ar reprezenta mai degrabă o greșeală. Iată cum ar trebui, de fapt, să-ți gestionezi banii.

„Sfatul cel mai sănătos este, ți-a intrat salariul astăzi, pune astăzi deoparte ceva. Că e 100 de lei, că e 50 de euro, cât poți.

Recomandarea ar fi 10-15% din salariu să îi pui deoparte și după aceea să faci restu cheltuielilor, pentru că altminteri, dacă lași la sfârșit, nu mai apuci.

Vreau să vă arăt cum folosesc eu cu soția mea, de peste 9 ani de zile, cum ne gestionăm noi banii. Avem un sistem de plicuri în care punem bănuții. În ziua de salariu avem 10 categorii. Un plic foarte important, fondul de urgență.

Măcar 1.000- 2.000 de lei cash în casă ar trebui sa aibă orice persoană sau familie pentru mici urgențe casnice, mici probleme de sănătate. E obligatoriu să ai o rezervă de cash în casă”, a declarat Adrian Asoltanie, cel mai cunoscut trainer de educație financiară, citat de Antena 3.

Cum poti sa economisesti bani
Cum poti sa economisesti bani

Alte metode de a economisi bani

  • Reduce cheltuielile personale

Primul sfat este acela de a reduce cheltuielile personale. Fiecare persoană, vizând în special femeile, acordă o atenție sporită felului în care arată.

Numai că acest lucru înseamnă bani cheltuiți la saloanele de înfrumusețare, pe diverse tratamente de îngrjire corporală sau pe haine.

Începe economisirea de aici, adică de la a renunța la unele obiceiuri care îți aduc satisfacție doar de moment. Poți achiziționa haine și în perioada de reduceri.

  • Fă un plan de cheltuieli

Așadar, ia o foaie de hârtie pe care îți vei nota toate cheltuielile și în acest mod vei vedea cum ai putea să distribui bugetul tău mai eficient.

Împarte câștigul lunar pe categorii de cheltuieli: fixe și opționale. De asemenea, specialiștii susțin că este ideal să ții evidența cheltuielilor zilnice, astfel vei vedea pe ce se duc banii tăi.

  • Cumpără doar ce ai nevoie

Foarte multe persoane au tendința de a cumpăra produse în cantități mai mari. De exemplu, alimente sau produse pentru curățenie.

Specialiștii recomandă întocmirea unei liste stricte de cumpărături înainte de a merge la magazin. Este bine să cumperi mai puține alimente, care trebuie consumate odată ce ambalajul este desfăcut. Acest lucru te va ajuta să reduci cu mult cheltuielile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...