Nu mai aruncați cojile de la ceapă. Iată ce poți face cu ele, au multe beneficii

Iancu Andreea 16.05.2022, 09:12
Nu mai aruncați cojile de la ceapă. Iată ce poți face cu ele, au multe beneficii

Ceapa este cunoscută ca fiind un aliment ce conferă un gust savuros mâncărurilor, fiind nelipsită aproape din majoritatea preparatelor. Dincolo de gustul său special, și cojile de ceapă ascund numeroase beneficii, care merită să fie luate în calcul.

Ce beneficii ascund cojile de ceapă și la ce le poți folosi

Sunt cel mai adesea aruncat la coșul de gunoi, puține gospodine cunoscând beneficiile inedite ale cojilor de ceapă. Înainte să faci același gest data viitoare când pregătești ceapa, află că acestea sunt bogate în nutrienți, potrivit specialiștilor, existând cantități importante de vitamine precum A, C și E. Totodată, cojile de ceapă s-au dovedit a fi bogate în antioxidanți, substanțe utile pentru organismul nostru, spun cercetătorii din domeniu.

De altfel, de multe ori s-a demonstrat că în coajă se regăsesc substanțe nutritive mult mai concentrate decât în restul legumelor și fructelor, iar ceapa nu face excepție. Coaja de ceapă conține un pigment vegetal puternic, denumit quercetin, care favorizează numeroase procese în corpul nostru și, conform specialiștilor, ajută la păstrarea stării de bine a organismului nostru.

Cu siguranță ai auzit măcar o dată, de la bunici, despre ceaiul de ceapă, recomandat din bătrâni în timpul răcelilor. Așa cum ceapa s-a dovedit a fi utilă în a atrage virușii și microbii din încăpere atunci când e lăsată într-un spațiu, cojile de ceapă pot fi fierte și transformate într-un ceai delicios și eficient. Tot ceea ce ai de făcut este să păstrezi resturile de după curățarea cepei, peste coji urmând să torni apă fierbinte. Lasă-le la infuzat pentru 15 minute și apoi strecoară cojile de ceapă.

Ce beneficii ascund cojile de ceapă
Cojile de ceapă, delicioase în mâncăruri

Cojile de ceapă, utile în supe şi tocăniţe

Chiar dacă acel înveliș crocant nu este comestibil ca atare, el poate fi inclus cu ușurință în supe și tocănițe, la pregătirea bazelor pentru aceste mâncăruri. Ele pot fi utilizate și atunci când vrei să pregătești sos chili la tine acasă. Antioxidantul din compoziția cojilor de ceapă ascunde numeroase beneficii pentru sănătate, astfel că nu ar trebui să evităm să îl includem în meniul nostru.

Specialiștii susțin că nu ar trebui consumate cojile de ceapă în timpul sarcinii sau alăptării, în timp ce studiile au indicat că ele sunt bogate în fibre alimentare. Cercetătorii au confirmat că partea maronie din coaja de ceapă este folositoare pentru cei care sunt la dietă, având o concentrație ridicată de fibre insolubile. În plus, quercetin, substanța din interiorul cojii de ceapă este un antioxidant şi un flavonoid puternic, mai menționează specialiștii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...