Novak Djokovic a devenit „rege” la Roland Garros! Este la doar un pas de recordul de turnee de Grand Slam câștigate

Gabriel Peneș 14.06.2021, 14:53
Novak Djokovic a devenit „rege” la Roland Garros! Este la doar un pas de recordul de turnee de Grand Slam câștigate

Novak Djokovic a devenit „rege” la Roland Garros! Numărul 1 mondial l-a depășit în finala turneului pe grecul Stefanos Tsitsipas, cu 6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4. La 34 de ani, Djokovic își adjudecă cel de-al 19-lea trofeu de Grans Slam din carieră, doar cu unul mai puțin decât faimoșii săi rivali Roger Federer și Rafael Nadal. Dar sârbul a devenit și doar al 3 -lea jucător din istorie care își adjudecă de cel puțin 2 ori fiecare dintre cele 4 turnee de Grand Slam.

Novak Djokovic a devenit „rege” la Roland Garros!

Liderul mondial și-a conformat statutul, chiar dacă zgura nu este suprafața sa preferată. Novak Djokovic a devenit „rege” la Roland Garros! Sârbul a câștigat doar pentru a doua oară în carieră marele turneu de la Paris. El s-a impus în finală, după 5 seturi, în fața grecului Stefanos Tsitsipas (22 de ani), cu 6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4. A fost, de fapt, și o confruntare între vechea și noua generație din tenisul masculin. Pe de o parte, Djokovic, care, alături de Federer și de Nadal, domină tenisul în ultimii 15 ani, pe de alta, jucători ca Tsitsipas, germanul Zverev sau rusul Medvedev, care tot încearcă să „fure coroana” de pe capul celor 3 granzi, fie și sub forma unui Grand Slam. Dar „bătrânii” încă se dovedesc a fi mai puternici.

De altfel, Novak Djokovic a impresionat cu capacitatea sa de revenire și cu condiția fizică. A avut, până la finală, încă două partide deosebit de dificile. A fost condus tot cu 0-2 la seturi, în optimi, de italianul de 19 ani, Lorenzo Musetti. Dar campionul sârb a revenit fantastic, italianul abandonând în setul decisiv, când scorul era deja 4-0 pentru Djokovic. Iar în semifinale a trecut după un meci fantastic de însuși „adevăratul rege al zgurii”, spaniolul Rafa Nadal, triumfător de 13 ori la Roland Garros. Dar Djokovic a demonstrat un joc impresionant, chiar dacă zgura nu este deloc suprafața lui preferată.

Novak Djokovic a devenit „rege” la Roland Garros! Este la doar un pas de recordul de turnee de Grand Slam câștigate
Novak Djokovic a devenit „rege” la Roland Garros, după ce l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas

Este la doar un pas de recordul de turnee de Grand Slam câștigate

Mulțumesc pentru prezența voastră, pentru că ați fost aici. Încă o dată, atmosfera a fost electrizantă. Mulțumesc echipei mele, familiei mele, tuturor celor care m-au ajutat și au venit aici azi să mă susțină. Am jucat atât de multe ore împotriva atâtor campioni. Este foarte dificil pentru mine, dar am reușit să înving și am crezut mereu în capacitatea mea de revenire. După acele 2 seturi pierdute, doar am încercat să rămân aproape de el în setul 3. După ce am câștigat setul 3 am știut că pot să câștig meciul. E un vis care s-a realizat încă o dată! Vă mulțumesc. Am căutat în continuare motivație suplimentară azi, o mare motivație pentru mine sunt cei doi copii ai mei, familia mea. Fără ei nu e posibil să mă aflu aici pe teren. E un efort de echipă. Sunt foarte mulțumit și fericit și vreau să continui să joc pentru public. Îmi voi aminti toată viața acest moment”, a spus Novak Djokovic la ceremonia de premiere, citat de eurosport.ro.

Campionul sârb a ajuns la cel de-al 19-lea trofeu de Grand Slam câștigat. Mai are doar unul ca să-i egaleze în fruntea topului pe Roger Federer și Rafa Nadal, fiecare cu 20 de Grand Slamuri câștigate. În plus, Djokovic a devenit și abia al 3-lea jucător din istorie care câștigă de cel puțin două ori fiecare dintre cele 4 turnee de Grand Slam. Primul a fost australianul Roy Emerson, care a atins acestă bornă în 1967. Din 1968 a început așa-numită Eră Open – a fost permisă participarea profesioniștilor și amatorilor la aceleași turnee – iar în 1969 australianul Rod Laver devenea cel de-al doilea jucător care atingea performanța lui Emerson. Acum, a venit rândul lui Djokovic.

Urmăriți Impact.ro și pe