Noutate pentru cei care au centrale termice de apartament. Cât timp au la dispoziţie pentru a face schimbarea

Ana Chivu 01.11.2021, 13:51
Noutate pentru cei care au centrale termice de apartament. Cât timp au la dispoziţie pentru a face schimbarea

Ce detaliu trebuie să știe toți românii care au centrale termice de apartament? Există o perioadă pe care o au la dispoziție pentru a face schimbarea. Cât timp ai să faci investiția?

Schimbare pentru românii cu centrale termice de apartament

Un nou studiu de piață indică tendința din anii următori în materie de încălzire în locuințe. Centralele de apartament pe care mulți le au în case vor fi înlocuite cu dispozitive mult mai ecologice, arată specialiștii.

Studiul a fost realizat de către grupul Freedonia pe piețele din vestul Europei. Se poate crede că această preferință a oamenilor ar putea duce ușor la dispariția centralelor clasice de apartament și în Europa de est.

Vesticii au început deja să facă tranziția către sisteme de încălzire mai prietenoase cu mediul. Experții sunt de părere că până în anul 2025 UE își va intensifica eforturile pentru ca oamenii să facă această schimbare.

De asemenea, viitorul vine și cu alte modificări importante în viața românilor. Concret, se crede că perioadele pe care le traversăm acum, marcate de un val de scumpiri, vor responsabiliza cetățenii și îi vor determina să aloce o mai mare importanță modului în care consumă tot.

Schimbare pentru românii care preferă centralele de apartament
Schimbare pentru românii care preferă centralele de apartament

„Orice criză înseamnă căutarea de noi soluţii”

„Lumea va începe să fie mai atentă cum gestionează consumul termic pentru că facturile cresc după liberalizarea preţului la gaze. Vom începe să mai punem o haină în plus, să ne interesăm care este temperatura la care nu ne îmbolnăvim şi vom fi atenţi la facturi.

Trebuie făcut un calcul: cât plătesc la energie şi cât plătesc la doctor. Cred că va creşte interesul pentru instrumente de control al căldurii. În urmă cu zece ani, nimeni nu se gândea să îşi termoizoleze casa şi am avut ierni mai grele decât avem acum.

Astăzi, treci cu maşina prin sate şi observi că toată lumea îşi termoizolează casele. Orice criză înseamnă căutarea de noi soluţii“, explică Emilia Cerna Mladin, preşedinte al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.

Care este cea mai bună alegere?

Poate să fie dificil să faci o asemenea alegere pentru că sunt multe variante pe piață și trebuie să fii atent la multe detalii. Este important să iei în calcul toate opțiunile. Cea mai bună centrală termică de apartament este o centrală termică instant care produce și apă caldă menajeră și agent termic pentru încălzire. Aceasta este suficientă pentru casa ta dacă ai o baie și o bucătărie în care nu se perindă multă lume.

  • La ce trebuie să fii atent înainte de achiziție?

-debitul de apa calda poate sa scada – daca se folosesc mai mult de 1 consumator
-sa fie acoperita suprafata casei – daca ai peste 150 de metri patrati, iti trebuie o centrala mai mare de 24 kw.

Urmăriți Impact.ro și pe