Noutate importantă. Rudele pacienților bolnavi de Covid-19 internați la ATI vor afla vești despre ei cu ajutorul unei aplicaţii mobile

Cristian Cojocaru, Badea Violeta 29.04.2021, 15:55
Noutate importantă. Rudele pacienților bolnavi de Covid-19 internați la ATI vor afla vești despre ei cu ajutorul unei aplicaţii mobile

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat un lucru importat pentru rudele pacienților bolnavi de Covid-19 care sunt internați în secțiile de terapie intensivă. Potrivit ministrului, rudele acestora vor putea afla vești despre cei bolnavi cu ajutorul unei aplicații pentru mobil.

Rudele pacienților bolnavi de Covid-19 pot afla vești în timp real

În ultimul anunț al ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, a menționat că rudele celor care sunt internați la ATI, vor putea afla despre starea acestora de sănătate cu ajutorul unei aplicații mobile. Astfel, medicii din cadrul secțiilor de Terapie Intensivă vor transmite aceste informații prin intermediul aplicației de pe telefon.

„În acest moment se finalizează practic partea operaţională a acestei aplicaţii, urmând ca în săptămânile următoare ea să devină funcţională”, a menționat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a afirmat în luna martie a acestui an, a fost semnat un protocol cu o organizație care a pus la dispoziția Ministerului Sănătății aplicația respectivă.

 „Ministerul Sănătăţii a semnat încă din martie un protocol cu organizaţia non-guvernamentală Geeks for Democracy care a pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii o aplicaţie prin care medicii din secţiile ATI să poată să contacteze aparţinătorii pacienţilor internaţi în Terapie Intensivă. De asemenea, s-au chestionat spitalele COVID şi suport COVID în legătură cu dorinţa lor de a se implica în acest proiect pilot”, a mai adăugat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihaila a afirmat ca aplicatia nu va costa nimic statul roman
Ioana Mihaila a afirmat ca aplicatia nu va costa nimic statul roman

Aplicația a fost cedată

În cadrul acestei aplicații vor apărea noutățile de la 14 spitale, atât din București, Cluj dar și din alte municipii. Momentan, încă se lucrează la partea tehnică, urmând ca în săptămânile următoare urmează a deveni funcțională.

„Sunt 14 spitale care au răspuns pozitiv întrebărilor noastre, majoritatea sunt spitale mari din Bucureşti şi  din Cluj, sunt şi câteva spitale orăşeneşti şi municipale care au răspuns pozitiv. În acest moment se finalizează practic partea operaţională a acestei aplicaţii, urmând ca în săptămânile următoare ea să devină funcţională”, a explicat Ioana Mihăilă, miercuri, după ședința de Guvern.

Ministrul Sănătății a afirmat că această aplicație nu va costa nimic statul român, având în vedere că aplicația a fost cedată de către dezvoltatori. Acum, aplicația a fost deja urcată pe serverele STS. În ceea ce privește informarea rudelor cu privire la starea bolnavilor aflați într-un spital Covid-19, chiar dacă ritmul de muncă este unul foarte crescut, ministrul Sănătății a afirmat că cel care va da detaliiile vor fi medicii curanți.

„În general, responsabilitatea legată de informarea aparținătorilor pacienților aparține medicului curant”, se arată în declarația ministrului Sănătății.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI