Noul supercontinent de pe Pământ, Amasia: explicația cercetătorilor, când se petrece schimbarea

Gabriel Peneș 04.10.2022, 17:01
Noul supercontinent de pe Pământ, Amasia: explicația cercetătorilor, când se petrece schimbarea

De-a lungul celor aproape 4,5 miliarde de ani de existență ai Pământului, oamenii de știință spun că ar fi existat, periodic, mai multe supercontinente. Primul a fost Nuna, acum 1,8 miliarde de ani, urmat de Rodinia, acum 1 miliard de ani și de Pangeea, cu 300 de milioane de ani în urmă. Conform specialiștilor, suntem deja la jumătatea perioadei de formare a unui nou supercontinent, ce le va aduce laolaltă pe cele șapte existente astăzi, iar el a fost botezat Amasia.

Noul supercontinent de pe Pământ, Amasia

În istoria de aproximativ 4,5 miliarde de ani a Pământului, scoarța terestră a fost unită într-un singur supercontinent de câteva ori, spun oamenii de știință. Ei susțin că primul a fost Nuna, format acum 1,8 miliarde de ani, urmat de Rodinia, acum 1 miliard de ani. Cel mai recent supercontinent a fost Pangeea, format acum aproximativ 300 de milioane de ani, ce s-a destrămat acum 200 de milioane de ani, luând astfel naștere continentele din prezent, dar și Oceanul Atlantic. Pe vremea Pangeei exista și un ocean unic, Panthalassa.

Cam la fiecare 600 de milioane de ani, un nou supercontinent ia naștere pentru ca, ulterior, acesta să se separe în mase de uscat de mai mici dimensiuni. Problema cercetătorilor, care durează de vreo 40 de ani de ani pe puțin, ține însă de locul în care se urma să se formeze acesta.

Geologul american Cristopher Scotese a fost primul om de știință care a prezentat această idee, în 1982, sub ceea ce a devenit cunoscut sub denumirea de Pangaea Proxima. În opinia sa, actualele continente ar urma să se unească peste circa 200 – 250 de milioane de ani, în actuala zonă a Atlanticului.

Noul supercontinent de pe Pământ, Amasia: explicația cercetătorilor, când se petrece schimbarea
Așa ar putea arăta noul supercontinent, Amasia, ce se va forma, conform cercetătorilor, peste circa 280 de milioane de ani

Explicația cercetătorilor, când se petrece schimbarea

Ipoteza lui Scotese nu a fost împărtășită de toți cercetătorii, unii avansând alte predicții în privința viitorului supercontinent. Una dintre cele mai noi spune că viitorul continent se va forma în Pacific, începând cu zona Polului Nord. Procesul va începe peste circa 50 de milioane de ani, atunci când Asia se va uni cu America de Nord în zona arctică și se va definitiva peste încă aproximativ 200 de milioane de ani.

Predicția a fost rezultatul unor simulări computerizate complexe, pentru care s-au folosit toate datele de care dispunem azi, de la grosimea scoarței terestre în zonele oceanice, la tendințele de mișcare ale continentelor actuale și ale celor din trecut. Viitorul supercontinent a fost botezat Amasia.

De curând, un alt studiu lansează o altă ipoteză în privința locului în care se va forma Amasia. Noul supercontinent va lua naștere prin închiderea oceanelor – cel puțin asta este ceea ce crede profesorul Zheng-Xiang Li, de la Universitatea Curtin, într-o cercetare publicată în National Science Review, scrie iflscience.com. Li sugerează că oceanul care ar urma să dispară ar fi Pacificul, dar supercontinentul nu va fi centrat pe zona Polului Nord.

Oceanul Atlantic crește, în prezent, cu un ritm de câțiva centimetri pe an, în timp ce Pacificul se micșorează cu o viteză similară. Odată cu alunecarea Americii spre vest și migrația spre est a Asiei, Australia se va deplasa spre nord până când se va ciocni cu Indonezia și va fi transportată în ceea ce este numim astăzi Pacificul de Sud.

„Pământul, așa cum îl știm, va fi drastic diferit atunci când se va forma Amasia. Nivelul mării este de așteptat să fie mai scăzut, iar interiorul supercontinentului va fi foarte arid, cu intervale mari de temperatură năucitoare”, a mai spus Li.

Amasia, noul supercontinent, va avea nevoie de circa 280 de milioane de ani pentru a se forma. Rămâne de văzut dacă va mai exista cineva pe Terra care să trăiască în acele atât de îndepărtate timpuri și să afle care teorie de astăzi se va fi adeverit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....