Noua lege a certificatului verde, prezentată de Rafila. Când devine obligatoriu în România

Cătălina Burghelea 14.12.2021, 10:56
Noua lege a certificatului verde, prezentată de Rafila. Când devine obligatoriu în România

Ministrul Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, a prezentat, în ședința de coaliție de ieri, cum ar putea arăta legislația pentru certificatul verde. Subiectul este unul sensibil pentru guvernanți, deoarece PNL susține că statul nu trebuie să deconteze plata testelor pentru angajați, cât timp vaccinarea este la liber și este gratuită. Când ar trebui să devină documentul Covid obligatoriu în România?

Certificatul Covid, motiv de ceartă în coaliție

Certificatul european Covid este motiv de ceartă în coaliția de guvernare, dispută pe care social-democratul Alexandru Rafila nu o înțelege. Medicul român a comentat, luni seară, la un post TV celebru, discuţiile din coaliţie pe tema certificatului verde şi a precizat că nu știe de ce liberalii nu doresc includerea testării antigen în acest document, mai ales că acest tip de testare este prevăzut chiar în documentele Comisiei Europene.

Cu ce nu este de acord PNL

Întrebat asupra căror elemente privind certificatul verde nu s-au înţeles, dr. Rafila a explicat că este vorba de numărul de teste gratuite. De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că liberalii nu vor includerea în certificat a testelor antigen.

„Am înţeles că nu se acceptă testarea pe bază de antigen. Sincer să vă spun, nu ştiu de ce. Chiar am verificat documentele Comisiei Europene şi testarea PCR este valabilă 72 de ore, iar pentru statele care adoptă şi testarea antigen este valabilă 48 de ore”, a spus ministrul Sănătății.

Certificatul verde devine obligatoriu la munca intr-o tara din UE. Se intampla de miercuri, 24 noiembrie

Alexandru Rafila, despre noua lege a certificatului verde

Potrivit lui Alexandru Rafila, în viitoarea lege a certificatului Covid trebuie obligatoriu prevăzut un anumit număr de teste suportate de către stat. Dacă toţi angajaţii vizaţi de lege ar decide să se imunizeze în aceeaşi zi, acest lucru nu ar fi posibil, din cauza lipsei de teste.

Celebrul medic a explicat că partidul din care face parte (PSD) a propus să existe 11 teste gratuite pe lună, deoarece sunt 22 de zile lucrătoare într-o lună, iar un test antigen are valabilitate de 48 de ore.

Alexandru Rafila a prezentat, în ședința coaliției, forma în care ar urma să arate legislația pentru certificatul verde Covid. Documentul ar trebui să fie introdus în România în funcție de rata de incidență, dacă aceasta trece de 1,5 la mia de locuitori. Astfel, certificatul ar putea fi valabil dacă sunt trei săptămâni de creștere a infectărilor, creștere constatată de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Când ar putea deveni obligatoriu

Pentru ca acest certificat verde să fie introdus, coeficientul de creștere a cazurilor de Covid trebuie să fie de cel puțin 1,5 ori la fiecare săptămână. În momentul în care această condiție de creștere constatată timp de trei săptămâni este îndeplinită, certificatul intră în vigoare în 72 de ore, susține ministrul Sănătății.

În ce condiții ar putea fi eliminat documentul digital

Tot Alexandru Rafila a spus că documentul verde ar putea fi retras dacă rata de incidență scade sub 1,5 la mia de locuitori și când există o scădere a infectărilor timp de trei săptămâni consecutiv. După ce experții de la INSP constată această descreștere a numărului de infectări și rata de incidență, certificatul verde este eliminat în maximum 72 de ore, anunță Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe