Noua formulă de calcul pentru impozitele pe proprietate. Câți bani vor plăti în plus românii

Anca Manolica 11.10.2022, 17:40
Noua formulă de calcul pentru impozitele pe proprietate. Câți bani vor plăti în plus românii

Vești proaste pentru proprietarii de locuințe. Aceștia vor trebui să se aștepte ca, de anul viitor, impozitele pe proprietate să înregistreze o creștere substanțială. Amendamentul care prevede majorarea impozitelor a trecut marți, 11 octombrie, de votul Comisiei pentru Buget și Finanțe din Senat. Iată care va fi noua formulă de calcul.

Cum se va calcula impozitul pe proprietate

Din păcate, veștile cu scumpiri continuă să curgă. După ce prețul facturilor la curent electric și gaze naturale au explodat, urmează și impozitele pe proprietate să crească, începând de anul viitor. Amendamentul a trecut astăzi, 11 octombrie, de senatorii din comisia de buget cu 11 voturi „pentru”, 4 împotrivă şi o abţinere.

Așadar, proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, din 2023. Îți explicăm, în rândurile de mai jos, care este noua formulă de calcul pentru aceste impozite, după ce amendamentul a trecut de Senat.

Potrivit Antena 3, în cazul cetățenilor din localităţile mai mici, impozitele vor crește cu 50%, în timp ce pentru cei mai mulţi români din marile oraşe, majorările vor fi de până la 80-100 de lei.

Românii vor plăti cu 50% mai mult la impozitele pe locuință
Românii vor plăti cu 50% mai mult la impozitele pe locuință

Formula și calculele

Principalele modificări aduse vizează creşterea bazei de impozitare de la 1.086 la 1.500 lei, în loc de suprafaţa utilă luându-se în calcul suprafaţa construită, dar și schimbări în privința cotei de impozitare, unde minimul va fi de 0.1 în loc de 0.08. Iată cum arată formula actuală și formula propusă de cei din conducere. S-a menținut ideea modului de calcul a impozitelor, dar s-au modificat valorile folosite în calculele aferente acestuia.

Formula actuală

  • baza impozabilă: 1.086 lei/m
  • suprafaţa utilă: 75 mp
  • cot de impozitare: 0,08-2

Formula propusă

  • baza impozabilă: 1.500 lei/m
  • suprafaţa construibilă: 85 mp
  • cota de impozitare: 0,1-0,2

Exemplu de calcul pentru un impozit pe un apartament în oraș, cu suprafața contruibilă de 80 mp și 70 mp utili:

În ceea ce privește clădirile nerezidențiale, valoarea impozabilă se va referi la clădire și terenul aferent și nu distinct la clădiri și teren, cum se făcea până în prezent. Așadar, cei cărora le-au expirat cei 5 ani de la ultima reevaluare, vor trebui să solicite un raport de evaluare, la începutul anului viitor, în care evaluatorii autorizați vor lua în calcul și valoare terenului aferent clădirii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...