Noua disciplină pe care elevii din România o vor studia la şcoală. De când intră în programă

Andra Daoud 16.11.2021, 08:20
Noua disciplină pe care elevii din România o vor studia la şcoală. De când intră în programă

O nouă disciplină va intra în programa școlară începând din 2023. Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede noua materie ce va fi studiată de elevii de liceu și de cei din învățământul profesional.

Disciplina pe care elevii din România o vor studia la școală

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede introducerea materiei ”Istoria Evreilor. Holocaustul” în școli, din 2023. Disciplina se va regăsi în cadrul materiilor obligatorii la plenurile-cadru ale învățământului liceal și profesional.

Ministerul Educației, împreună cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România ”Elie Wiesel” urmează să elaboreze programa școlară, manualele și metodologiile de predare ale noii discipline.

Cadrele didactice care vor preda noua materie pot avea parte de pregătire profesională în acest sens, cursuri de formare, pe care le pot face în țară sau în străinătate. Profesorii vor avea timp să se pună la punct până când materia va fi introdusă în școli, adică în anul școlar 2023-2024, potrivit Hotnews.ro.

Materia a provocat controverse în timpul dezbaterii

Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul Silviu Vexler și a fost dezbătut intens în Plenul Senatului, înainte de a primi vot favorabil. Vexler a declarat că trecutul trebuie studiat pentru a înțelege viitorul și că educația este fundamentală pentru construirea unei societăți democratice.

Prin acelaşi proiect, mai departe de componenta strict tehnică-educaţională, se onorează memoria celui care a fost Constantin Caragea, un diplomat român care în perioada Holocaustului a reuşit să salveze peste 30.000 de evrei, fiind recunoscut ca atare, a declarat Vexler, potrivit Hotnews.ro.

Noua disciplină pe care elevii din România o vor studia la şcoală. De când intră în programă
Noua disciplină pe care elevii din România o vor studia la şcoală. De când intră în programă

Pe de altă parte, senator AUR Claudiu Târziu a criticat adoptarea urgentă a proiectului și a declarat că nu a existat niciun caz serios de antisemitism în România în ultimii 20-30 de ani.

Acest proiect legislativ a fost trecut urgent prin comisii şi prin plen. Unde ne grăbim şi de ce această lege? (…) Tabloul general din acest an în Parlament este că România este o ţară antisemită. Pentru că altminteri nu se justifică atâtea măsuri în apărarea evreilor, dacă nu ar fi puse în pericol.

Cele câte mii de evrei din România sunt puşi în pericol de majoritatea românească antisemită, asta se înţelege (…) în condiţiile în care nu există niciun caz serios de antisemitism în România, nu doar în ultimul an, ci în ultimii 20-30 de ani, şi în condiţiile în care între minoritatea evreiască, care numără câteva mii de persoane, şi majoritatea românească nu există conflicte de niciun fel – nici economice, nici sociale, nici politice, a declarat Târziu, citat de Agerpres.

Și Diana Șoșoacă a avut un punct de vedere cu privire la noul proiect și a susținut că introducerea unei astfel de materii ar încălca principiul reciprocității.

În Israel nu se învaţă istoria României. În schimb, în România impunem obligativitatea istoriei evreilor. Nu am nimic cu minoritatea evreiască din România. Una era să învăţaţi, să dispuneţi o lecţie despre Holocaust şi alta este materia ”Istoria Evreilor. Holocaustul”.

Despre Holocaust se învaţă la istoria universală. Ajungeţi să impuneţi materia ”Istoria Evreilor. Holocaustul” la liceu. Obligativitate, în condiţiile în care istoria României nu se mai învaţă. Nu cred că este normal. Despre istoria evreilor trebuie să fie o materie opţională pentru cei etnici evrei, despre Holocaust se învaţă obligatoriu oricum în istoria universală, a declarat Diana Șoșoacă.

Urmăriți Impact.ro și pe