Noua Casă 2020. Veste importantă pentru români. Ce schimbări apar pentru români

Rădulescu Valentin 16.09.2020, 14:24
Noua Casă 2020. Veste importantă pentru români. Ce schimbări apar pentru români

Mulți români abia așteaptă să își cumpere o nouă locuință prin programul ”Noua Casă” 2020. Dar totodată, acesta trece prin schimbări ce trebuie știute de toată lumea. În prezent, a apărut un nou program, care urmează să vedem dacă va fi aprobat sau nu. Ce schimbări importante se produc?

Schimbări la programul Noua Casă 2020

Programul ”Noua Casă” vine cu noi schimbări importante pentru românii care vor să își achiziționeze un apartament sau o casă la curte. Potrivit unui proiect de lege, programul vine cu dublarea plafonului pentru credite la locuințele noi. Așadar, dacă dorești să achiziționezi o locuință cu un plafon de maxim 140.000 euro, vei plăți un avans de 15%. Totodată, dacă dorești să optezi pentru o locuință de maxim 70.000 de euro, atunci avansul va rămâne în continuare 5%.

„Avem, în primul rând, acest grad de îndatorare maxim de 40% la creditele în lei. La creditele pentru prima locuinţă, este 45%. Pentru a solicita o locuinţă până la 140.000 euro, adică un credit de maxim 119.000 euro, ajungem la un venit pe familie sau pe solicitant de credit de minim 7.000 lei. Sfatul este să nu te duci spre 40%. Sfatul tuturor este să nu te împrumuţi mai mult de 20%. Această dobândă variabilă poate să crească în timp. Şi atunci, dacă va creşte această dobândă cu 2 puncte procentuale, acest grad de îndatorare de 40% de acum se poate transforma foarte uşor în 60%.

Să aleagă un scadenţar cu rate descrescătoare, nu rate egale, pentru că numai printr-un astfel de artificiu economiseşti foarte mult şi plăteşti mai puţine dobânzi şi comisioane. Chiar şi în pandemie a crescut numărul de credite acordate, dar nu la fel de mult ca înainte. În aceste două-trei luni, se vor aproba foarte multe credite”, spune Irina Chițu, director la platforma financiară FinZoom, potrivit Mediafax.

Noua Casă 2020. Veste importantă pentru români. Ce schimbări apar pentru români
Noua Casă 2020. Veste importantă pentru români. Ce schimbări apar pentru români

Senatul a aprobat un program de respingere

Potrivit informațiilor, nu se știe sigur dacă noul program va fi aplicat. Acesta trebuie aprobat de Senat, iar între timp, acesta a aprobat un program de respingere al programului „Noua Casă”. Dacă proiectul de respingere trece și de Camera Deputaților și este promulgat de președinte, atunci acesta nu va mai funcționa.

Urmăriți Impact.ro și pe