Norvegia și Marea Britanie înarmează Ucraina pentru a ține piept Rusiei. Se vor achiziționa micro-drone Black Hornet

Elena Avramescu 24.08.2022, 11:05
Norvegia și Marea Britanie înarmează Ucraina pentru a ține piept Rusiei. Se vor achiziționa micro-drone Black Hornet

Ucrainenilor li s-a dat o rază de speranță în războiul dus împotriva Rusiei după ce Norvegia și Marea Britanie au anunțat că vor cumpăra împreună cunoscutele micro-drone norvegiene Black Hornet, care sunt extrem de greu de detectat. Acest cadou nesperat costă o avere, mai precis 90 de milioane de coroane norvegiene, ceea ce înseamnă în jur de 8 milioane de lire sterline.

Micro-drone Black Hornet urmează să fie dăruite Ucrainei

Astfel că această finanțare extrem de generoasă urmează să vină tocmai din fondul condus de britanici la care Norvegia a contribuit cu 400 de milioane de coroane norvegiene, a declarat Ministerul Apărării norvegian miercuri, într-un comunicat.

Micro-drona norvegiană Black Hornet poate să fie folosită pentru recunoaștere și identificarea țintei, fiind ușor extrem de puternică și ușor de manevrat în același timp, dar dificil de detectat și potrivită pentru luptă în zonele urbane.

Teledyne Flir este compania care o să vândă micro-dronele, având un acord-cadru cu agenția norvegiană de materiale de apărare. Tot ceea ce ține de achiziționarea acestora se va face în colaborare și coordonare cu autoritățile britanice.

Pe lângă asta, sistemul anti-dronă urmează să fie achiziționat cu 100 de milioane din fondurile norvegiene și vorbim despre sistemul anti-drone Nightfighter de la British SteelRock Technologies.

Norvegia si Marea Britanie inarmeaza Ucraina cu arme de lupta
Micro-drone Black Hornet

Sute de drone din Iran pentru Rusia

Însă nu doar Ucraina a primit ajutor, ci și Rusia, după ce, în decursul lunii trecute, guvernul iranian a anunțat că va trimite mai multe drone, inclusiv unele echipate cu arme, în Rusia. Anunțul a fost făcut de către consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.

„Informațiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de vehicule aeriene fără pilot, inclusiv vehicule aeriene fără pilot cu capacitate de armament, într-un calendar accelerat. Nu este clar dacă Iranul a livrat deja vreunul dintre aceste UAV-uri Rusiei”, a declarat Jake Sullivan.

În plus, înafară de livrarea acestor drone, Iranul se implică și mai mult, astfel că va instrui forțele rusești pentru a utiliza dronele încă din această lună, a adăugat el.

„Acesta este doar un exemplu al modului în care Rusia se uită la țări precum Iranul pentru capacități care … au fost folosite înainte de a obține încetarea focului în Yemen pentru a ataca Arabia Saudită. Vom continua să ne facem partea noastră pentru a contribui la susținerea apărării eficiente a Ucrainei și pentru a-i ajuta pe ucraineni să arate că efortul Rusiei de a încerca să șteargă Ucraina de pe hartă nu poate avea succes”, a mai spus Sullivan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...