Norii cu aspect de OZN de la Brașov. Cum îi explică experții

Badea Violeta 21.02.2023, 23:48
Norii cu aspect de OZN de la Brașov. Cum îi explică experții

Luni seară, pe data de 20 februarie, românii au rămas cu gura căscată şi cu privirea aţintită pe cer. Mai mulți nori cu aspect de OZN au fost surprinși în orașul Codlea din județul Brașov. Imaginea spectaculoasă a ajuns virală pe rețelele sociale. Află cum îi explică experții în meteorologie!

Fenomen spectaculos pe cerul din Brașov. Mai mulți nori în formă de OZN au plutit deasupra orașului Codlea

Locuitorii orașului Codlea din județul Brașov au surprins luni seară, pe data de 20 februarie, un fenomen meteorologic spectaculos. O formațiune de nori de un portocaliu strălucitor, asemănătoare cu un OZN care se pregătește să aterizeze pe Pământ, a oferit oamenilor o priveliște de-a dreptul încântătoare.

Imaginea deosebită a ajuns pe internet și a devenit rapid virală, stârnind tot felul de comentarii, însă explicația este mai simplă decât pare. Este vorba despre un fenomen atmosferic special, care în jargonul tehnic se numeşte Altocumulus lenticularis, adică, altfel spus, nor lenticular.

Acești nori extrem de frumoși se formează doar în zonele montane și sunt cunoscuți pentru aspectul lor asemănător unei farfurii zburătoare. Fenomenul din județul Brașov și-a făcut apariția chiar la apusul soarelui, astfel că spectacolul de culori a fost  unul și mai intens.

Citește și Fenomen ciudat în timpul cutremurului de la Târgu Jiu. Ce s-a întâmplat în altă parte a României!

Ce sunt norii lenticulari
Norii lenticulari au oferit o priveliste spectaculoasa in Codlea

Ce sunt norii lenticulari?

Așa-numiții nori lenticulari apar cu o anumită frecvență în România, în special în zonele de munte. În anumite condiții, aceștia se pot forma și în zonele de câmpie.

Pentru a se forma, norii lenticulari au nevoie de un vânt relativ puternic care se confruntă cu o inversare în atmosferă. Odată ce se ciocnește cu formațiunile stâncoase, aerul este obligat să urce.

Dacă în atmosferă există și umiditate, atunci mișcarea ascendentă a rafalelor de vânt va face ca vaporii de apă să se condenseze. Astfel, apar norii lenticulari cu aspect de OZN.

Dacă nu ar exista o inversiune termică, curentul de aer ar coborî și fenomenul nu ar mai fi posibil. Norii lenticulari sunt nori staționari, adică, odată formați, rămân în același loc pentru o perioadă lungă de timp.

Citește și Fenomen ciudat într-un județ din România. De ce numărul nevestelor este mai mare decât cel al soților, explicație neașteptată!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...