Noile restricții au adus proteste uriașe în România. Mii de oameni au ieșit în stradă, în toiul nopții: „Bucureştiul s-a trezit!”

Ioana Bucur, Mihai Cheleș 29.03.2021, 08:08
Noile restricții au adus proteste uriașe în România. Mii de oameni au ieșit în stradă, în toiul nopții: „Bucureştiul s-a trezit!”

A fost o noapte de foc în cele mai mari orașe din țară. Noile restricții au adus proteste uriașe în România. Mii de oameni au ieșit în stradă, după miezul nopții, pentru a-și striga nemultumirea față de măsurile ce interzic circulația după ora 20:00.

Noile restricții au adus proteste uriașe în România

Valul de proteste a început de duminică seară, în Brăila, unde sute de persoane au ieșit pe străzi pentru a-și exprima nemulțumirea față de noile restricții impuse de autorități. Mulțimea scanda „Libertate”, „Demisia” și „Brăila, trezește-te!”. La Galați a izbucnit o manifestație spontană, forțele de ordine neputând să îi oprească pe participanți, așa că i-au escortat pe toată durata marșului.

„Referitor la afirmațiile din spaţiul public privind incidente de ordine publică la protestul organizat în această seară la Brăila, facem precizarea că, până la această oră, nu au fost înregistrate niciun fel de incidente. Mai mulţi protestatari au încercat să blocheze circulaţia rutieră, prin traversarea repetată a carosabilului, pe o trecere de pietoni. Jandarmii, împreună cu poliţiştii rutieri, au intervenit şi au organizat traversarea la intervale de timp astfel încât să se poată desfăşura fluent circulaţia rutieră. De asemenea, infirmăm informaţiile privind folosirea gazelor lacrimogene sau a oricăror mijloace de intervenţie”, se arată într-o informare a jandarmilor din Brăila.

Bucureștenii au ieșit în stradă, după miezul nopții. Diana Șoșoacă, prezentă printre protestatari: „Bucureştiul s-a trezit, Bucureştiul este în stradă”

A fost haos pe străzile din București, cu câteva minute înainte de ora 20:00. După câteva ore de liniște, însă, imediat după miezul nopții, câteva sute de oameni au ieșit în Piața Universității. Cei care au participat la proteste strigau „Jos Guvernul!”, „Toate partidele, aceeași mizerie!, „Libertate!”, „Jos cu starea de alertă”, „Criminalii”, în timp ce mărșăluiau spre Piața Victoriei, în fața Guvernului. Printre manifestaanți și-a făcut apariția, cum era de așteptat, și fosta senatoare AUR, Diana Șoșoacă.

„Cum să nu fiu aici? Bucureştiul s-a trezit, Bucureştiul este în stradă, i-a luat cam mult, dar a ieşit. Doamne ajută!”, a declarat senatoarea într-un live pe Facebook, în timp ce pe fundal se aude „Demisia! Demisia!” „Ieşiţi din casă dacă vă pasă!” şi „Jos Guvernul! Jos Guvernul!”.

Proteste în România, împotriva noilor restricții
Sute de oameni au ieși în stradă, în București, după miezul nopții.. Inquam Photos / Octav Ganea

Protestele din noaptea de duminică spre luni par a fi doar începutul. Liderul AUR, George Simion, i-a chemat pe români pe străzi și luni, de la ora 17:00, într-un live transmis pe pagina sa de Facebook:

„Nu ştiu dacă vouă v-a ajuns cuţitul la os, dar nouă da. Nu ne-aţi votat pentru a sta în băncile din Parlament impasibili la restricţiile pe care ni le impun politrucii în frunte cu Klaus Iohannis. Ce se întâmplă în zilele astea în România este inadmisibil şi de asta trebuie, e de datoria noastră, să ieşim în stradă. Mâine la ora 5 nu mai stăm în casă, nu mai e timpul să stăm în case. E timpul să ieşim în stradă pentru drepturile noastre, pentru libertatea noastre, pentru că aceste restricţii sunt de-a dreptul aberante”, a transmis liderul AUR.

Proteste uriașe în România. Manifestații importante în cele mai mari orașe din țarp

Prima noapte de restricții noi, prima noapte de proteste. Nemulțumiți de decizia de a închide magazinele la ora 18 și interzicerea circulației, fără motiv bine întemeiat, după ora 20:00, românii au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară, printre care Constanța, Cluj-Napoca sau Timișoara. Aproape 800 de manifestanți s-au adunat în fața Prefecturii din Constanța, de unde au pornit spre marile bulevarde ale oraşului.

„Precizăm că prima condiţie legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spaţiul public este aceea de a o declara în prealabil. Totodată, reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile H.G. nr.293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane. Având în vedere nerespectarea acestor obligațiilor legale, organizatorii vor fi sancționați contraventional. De asemenea, sunt participanți la această manifestare care nu s-au conformat recomandărilor forțelor de ordine și nu au respectat măsurile sanitare de protecție individuala prevăzute de legislația în vigoare. Aceștia vor fi identificați și sancționați în raport de prevederile legale încălcate”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...