Noile reguli pentru români, în vreme de pandemie, hotărâte de Guvern. Ce măsuri apar de la 1 august 2020

Madlen Moraru 01.08.2020, 14:49
Noile reguli pentru români, în vreme de pandemie, hotărâte de Guvern. Ce măsuri apar de la 1 august 2020

Data calendaristică de 1 august 2020 le aduce românilor noi reguli, în vreme de pandemie. În foarte multe județe ale țării, de sâmbătă, autoritățile au decis aplicarea de noi reguli și restricții pentru cetățeni. Totul în vederea limitării numărului tot mai mare al îmbolnăvirilor de coronavirus.

Noile reguli pentru români, în vreme de pandemie

Cele mai noi reguli pentru români, în plină pandemie, au fost publicate deja în Monitorul Oficial, încă din seara de vineri, pe 31 iulie 2020. De sâmbătă a intrat în vigoare hotărârea guvernamentală prin care sunt instituite aceste noi reguli, în vederea limitării numărului de îmbolnăviri de coronavirus (SARS-COV-2).

Noile reguli pentru români, în vreme de pandemie, hotărâte de Guvern. Ce măsuri apar de la 1 august 2020
De la data de 1 august 2020, românii sunt nevoiți să poarte o mască de protecție și pe litoral, când merg la plajă

Cea mai importantă regulă care a intrat în vigoare astăzi este purtarea unei măști de protecție în spațiile deschise aglomerate. Românii vor fi obligați ca de la 1 august să poarte o mască medicală nu doar în magazine și alte spații închise, ci și pe litoral, în locurile de promenadă, sau când merg la plimbare într-un parc.

Ce hotărăște Guvernul și ce măsuri apar de la 1 august 2020

Hotărârea guvernamentală care intră de la 1 august în vigoare mai prevede purtarea măștii în mod obligatoriu și în locurile în care până acum nu era necesar acest lucru. Românii sunt obligați să respecte două noi reguli. Totodată, și autoritățile județene au fost împuternicite de către guvernanți și au putut lua decizia de obligare a cetățenilor să poarte o mască. Condițiile au putut fi stabilite și de către autoritățile locale. Primul județ în care a fost aplicată măsura de mască obligatorie, chiar de luni, a fost județul Argeș, unde numărul de îmbolnăviri cu coronavirus explodase. O altă decizie a fost reprezentată de limitarea numărului de clienți din spațiile comerciale, o măsură valabilă și pentru sălile de jocuri de noroc.

”Purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare – stațiile de autobuz, peroanele – falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a Comitetului județean pentru Situații de Urgență sau al Municipiului București”, a declarat Raed Arafat, potrivit Realitatea.

”Proprietarii spațiilor deschise afișează la loc vizibil obligativitatea purtării măștilor în spații deschise. Operatorii economici au obligația să respecte programul cu publicul, au obligația să limiteze numărul de clienți la numărul de scaune. Este valabil și pentru sălile de jocuri de noroc.

Hotărârea se referă la două măsuri: cea privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, în condiții stabilite de autoritățile locale, și cea privind orarul de funcționare al teraselor, cluburilor, barurilor și sălilor de jocuri de noroc.”, a mai anunțat secretarul de stat.

Urmăriți Impact.ro și pe