Noile reduceri la gaze și curent pentru populație. Sunt valabile de azi, 1 februarie

Ioana Bucur 01.02.2022, 12:50
Noile reduceri la gaze și curent pentru populație. Sunt valabile de azi, 1 februarie

Noile reduceri la gaze și curent pentru populație intră în vigoare începând de marți, 1 februarie, potrivit OUG nr. 3/2022. Schema de sprijin va fi valabilă până pe 31 martie 2022 și se va aplica în cazul facturilor la energie și gaze atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii. Ce schimbări apar pentru consumatori.

Intră în vigoare noile reduceri la gaze și curent

În contextul facturilor uriașe cu care s-au confruntat românii în această iarnă, Guvernul a venit cu un nou ajutor pentru populație. Începând cu data de 1 februarie intră în vigoare OUG nr.3/2022 ce conține noile reduceri la gaze și curent. Schema privind compensarea facturilor va fi aplicată până pe 31 martie 2022.

În cazul facturilor la curentul electric, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că niciun consumator nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kwh pentru energie electrică, indiferent de consum. În cazul consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kwh energie electrică se vor plăti 0,68 de lei pentru kWh la energia electrică.

Statul va oferi și o compensație în valoare de cel mult 0,29 lei/kWh, în cazul în care consumul nu depășește 514,9 kwh, potrivit Anexei din Ordonanță, aceasta fiind acordată până la un nivel al prețului de 0,68 lei/kWh.

„Nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kwh pentru energie electrică, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kwh energie electrică se vor plăti 0,68 de lei pentru kWh la energia electrică”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește facturile la gaze, premierul a precizat faptul că „nimeni nu va plăti mai mult de 0,31 lei/kwh pentru kwh pentru gaze naturale indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 300 metri cubi gaze naturale se va plăti circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse”.

În plus, dacă un consumator va avea un consum, în februarie, de cel mult 351,17 metri cubi (sau 3.722,40 kWh) și, în martie, de 325,71 metri cubi ( sau 3452,49 kWh), va primi și compensație de 40% aplicată doar la prețul gazului-marfă din factur, se arată în anexa Ordonanței.

Toate compensările trebuie să fie incluse și evidențiate distinct pe facturi, astfel încât fiecare consumator să le vadă cu ușurință.

Noile reduceri la gaze și curent pentru populație. Sunt valabile de azi, 1 februarie
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat măsuri noi pentru reducerea facturilor

Unde au apărut principalele modificări

Principala modificare vizează prețurile la energie electrică și la gaze pentru aproape toate companiile, noile plafoane fiind de 1 leu/KWh în cazul energiei electrice și 0,37 lei/kWh în cazul gazelor, prețuri finale, cu toate tarifele și taxele.

„În plus, faţă de categoriile care erau înainte în lege – spitale, şcoli, grădiniţe, universităţi şi organizaţii neguvernamentale am introdus, am lărgit această schemă pentru aproape toţi consumatorii non-casnici şi aici mă refer absolut la toţi consumatorii non-casnici, cu excepţia marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă în care numai anul trecut am plătit 130 milioane euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă”, a precizat premierul.

Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 februarie-31 martie 2022, prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții noncasnici, excepție făcând clienții noncasnici care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019 , cei prevăzuți la art. III din Legea nr. 259/2021 după cum urmează:

  • prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
  • prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...