Facturile la gaze vor fi cu 30-40% mai mari. Doar o mică parte dintre români va beneficia de plafonare

Elena Avramescu 27.01.2022, 12:03
Facturile la gaze vor fi cu 30-40% mai mari. Doar o mică parte dintre români va beneficia de plafonare

Veste rea pentru români. Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, a transmis, în cursul zilei de joi, că atunci când vor veni facturile la gaze în martie 2022, cu noile plafonări/compensări, românii vor achita cu aproximativ 30-40% mai mult decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

Facturile la gaze vor fi cu 30-40% mai mari

„Anul trecut, în exact aceeaşi perioadă, urmare a demersului realizat de Asociaţia Energia Inteligentă, în care se arăta că, prin efectul legislaţiei prost realizate şi cu sprijinul autorităţilor, consumatorii de energie electrică urmează să achite preţuri mult mai mari la energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, autorităţile au sărit în ajutorul consumatorilor cu o normă care se aplica retroactiv.

Ministerul Energiei şi ANRE au stabilit un plan de acţiune prin care consumatorii de energie electrică să beneficieze retroactiv de preţuri mai mici la energie. Prin Ordinul ANRE nr. 5 din 20 ianuarie 2021 se stabilea că „Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021”.

Astfel, Ordinul publicat în MO, în 20 ianuarie 2021 prevedea aplicarea retroactivă a unor măsuri de reducere a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie 2021. Atunci se putea deoarece furnizorii erau cei care trebuiau să dea banii înapoi retroactiv.

Anul acesta când ar trebui să dea banii pentru compensaţie retroactivă statul, nu se mai poate. Exact aceeaşi oameni, vin cu o dublă măsură aplicată în România în decurs de numai un an.”, a transmis reprezentantul AEI, potrivit Adevărul.ro.

Toți românii trebuie să știe asta despre factura la gaze. Ce să facă de la 1 iulie pentru a nu fi păcăliți
Gaze naturale

Potrivit specialistului, noile Plafoane/Compensări din noua OUG urmează să aducă aceeaşi retorică şi acceaşi rumoare la consumatori când vor veni în martie facturile la gaze. Astfel, Dumitru Chisăliţă spune că vor beneficia de plafonare doar 30% din consumatorii casnici de gaze, care au preţ de peste 0,31 lei/kWh. În acest fel, 70% nu vor putea beneficia de noua plafonare la gaze.

„Ce trebuie să ştie românii, când le vor veni facturile la gaze în martie 2022, cu noile plafonări/compensări, vor achita facturi în medie cu 30-40% mai mari ca anul trecut în aceeaşi perioadă. Aceasta este o invitaţie să nu ne mai mirăm în martie aşa cum am făcut-o în ianuarie 2022 ca nu am ştiut ce se va întâmplă”, potrivit sursei citate.

Cu privire la compensație, se estimează că în jur de 45-55% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi compensaţie. În schimb, 25% de consumatori casnici de gaze nu se încadrează în noile condiţiile de consum, astfel că nu vor beneficia de nici o compensaţie, iar 20-30 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor de anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie.

Urmăriți Impact.ro și pe