După ce Guvernul a aprobat proiectul privind Legea Educației, miercuri, ministrul Educației Ligia Deca a anunțat că examenele naționale vor fi organizate în noul format cel mai devreme în 2027. Și asta în cazul în care proiectul va fi adoptat în Parlament până la finele acestui an şcolar.
”Subliniez din nou – noile forme de Evaluare Naţională, admitere la liceu şi Bacalaureat nu vor intra în vigoare începând cu anul şcolar următor adoptării legii, ci vor intra în vigoare fie cel mai devreme în 2027, pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, dacă adoptăm legea în Parlament până la finalul acestui an şcolar, fie vorbim despre 2028 sau chiar 2029, să vedem cât durează refacerea planurilor cadru şi a programelor de la liceu. Deci, nu este o chestiune care se întâmplă de azi pe mâine. Vom asigura predictibilitate în sistem”, a precizat Ligia Deca.
Noile legi ale Educatiei mai prevăd organizarea Evaluării Nationale pentru toti copiii de clasa a opta.
În plus, liceele care au concurență ridicată la anumite specializari, pot organiza examene proprii de admitere.
Și Bacalaureatul va avea mai multe probe decât în prezent, iar elevii de la profilul tehnologic vor avea un examen propriu. Articolele de lege mai pot fi modificate în Parlament.
„Cea care a fost făcută publică, cu toate acele variante în funcţie de profil şi specializare, rămâne în picioare. Ceea ce apare nou faţă de varianta de Bacalaureat pe care o avem acum este că multe dintre probele de competenţe se pot da în timpul anului şcolar, în timpul clasei a XII-a, în aşa fel încât în vară să nu avem decât patru probe, dacă ei aleg să le dea mai devreme pe celelalte, reducând astfel încărcarea la finalul anului şcolar, în vară”, a mai explicat ministrul Educației.
Deca a vorbit și despre faptul că în legea salarizării a fost introdusă garanţia că debutanţii din învățământ vor avea cel puţin salariul mediu pe economie, menționând că este vorba despre un angajament politic din partea coaliţiei.
”Este vorba de articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie, s-a agreat în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de Guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării”, a conchis Ligia Deca.