VIDEO

Noile legi ale educației, schimbări la BAC și bani mai mulți pentru profesori. Ministru: „Dacă au 10-12 ore pe săptămână pe profil, să fim siguri că pot face față”

Gabriela del Pupo 27.02.2023, 17:47
Noile legi ale educației, schimbări la BAC și bani mai mulți pentru profesori. Ministru: „Dacă au 10-12 ore pe săptămână pe profil, să fim siguri că pot face față”

Ligia Deca a venit cu detalii despre modificările aduse de Legile Educației, printre cele mai importante fiind legate de examenele elevilor dar și faptul că învățătorii vor trebui să aibă facultate. Exigențele vin însă și cu avantaje materiale pentru cadrele didactice care vor trebui să își completeze studiile.

Modificările care țin de admiterea la liceu, examen suplimentar pe lângă Evaluarea Națională, dar și cele legate de examenul de Bacalaureat, nu se vor aplica decât peste 4 ani, odată cu primele generații de absolvenți după intrarea legilor în vigoare. Metodologia pentru aplicarea acestor modificări urmează să fie detaliată.

Legile Educației vor fi publicate și merg în perioada următoare pentru dezbateri în Parlament

Cele mai multe întrebări adresate ministrului Educației au ținut de admiterea la liceu. Instituțiile de învățământ vor putea aloca până la 60% din locuri pentru a putea fi scoase la concurs, dar trebuie să demonstreze că sunt licee unde an de an concurența a fost mai mare decât media. Probele suplimentare de admitere trebuie să fie în concordanță cu profilul claselor pentru care se dau concursurile, și vor fi organizate la aceleași date în toate liceele din țară. Repartizarea se va face după ce este dată și proba suplimentară de admitere la liceu. De asemenea noile legi promovează învățământul dual atât la liceu cât și la nivelul învățământului universitar unde se va putea intra pe baza notei de la Bacalaureat. O altă temă care a apărut recurent în declarațiile Ligiei Deca a fost lupta împotriva abandonului școlar sau universitar.

„Apropos de argumentele pentru admiterea la liceu, am auzit vocile care spun că procentul de 90% pentru locurile căutate este prea mare și că trebuie să dăm șansa și acelor copii care poate nu se concentrează în ziua examenului, dar au făcut o bună performanță la Evaluarea Națională, să poată opta pentru acele profiluri în liceele căutate. Încercăm să creștem șansele ca elevii care trec prin examenele de admitere pe profil, să li se potrivească profilul și să facă față.

Dacă merg pe științe și au 10-12 ore pe săptămână pe profil să fim siguri că este ceea ce își doresc și pot face față unui asemenea regim. În plus există un știu care spune că abandonul școlar este mult mai redus atunci când filtrele sunt mult mai serioase la admitere.”, a spus ministrul.

La absolvirea ciclului liceal se mai introduce o probă de competențe, în funcție de profilul urmat, informatică, limbă și literatură, științe etc, care poate fi susținută în timpul anului școlar înainte de Bacalaureat. Proba va fi notată cu admis/respins și nu se va putea merge mai departe în susținerea probelor de Bacalaureat fără calificativul admis la această probă.

„Pentru a avea drept de practică, învățătorii trebuie să parcurgă și o licență dedicată”

Multe modificări țin de aducerea de cadre competente în sistem și stimularea acestora financiar. De la prime de instalare care pot ajunge până la 5 salarii medii pe economie pentru cei care se angajează în mediul rural, până la ajutoare pentru cei care vor să își completeze studiile.

Învățătorii vor trebui să aibă studii superioare și nu va mai fi suficientă diploma de liceu pedagogic ca până acum. Profesorii care vor fi cercetați sub acuzațiile de comportament abuziv la adresa elevilor își pierd dreptul de a preda, dar până la soluționarea cazului, vor fi compensați salarial în continuare, fără însă de a mai avea dreptul de a interacționa cu elevii.

„Ce încercăm să facem prin acest cadru normativ? În primul rând să profesionalizăm cadrele didactice, care să ne ajute să putem evalua atât la intrare în profesie cât și pe parcursul acesteia. Vom crește calitatea formării inițiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată. Apropos de schimbări majore liceele pedagogice și universitățile vor forma profesorii de învățământ primar, practic ceea ce până acum formam la nivel de învățământ mediu, acum vom forma la nivelul învățământului superior.

Pentru a avea drept de practică învățătorii trebuie să parcurgă și o licență dedicată. Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o știm astăzi, va include 80% practică. Pentru a-l face atractiv vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut.”, spune Ligia Deca.

La nivelul învățământului universitar cele mai importante schimbări țin de limitarea mandatului de rector la 5 ani, dar nu mai mult de 10 ani. Legea însă nu se aplică retroactiv, ca și în cazul altor proiecte legislative. În ceea ce privește un subiect intens mediatizat în spațiul public, legat de etică, nu se desființează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), așa cum s-a speculat în spațiul public, dar și fiecare universitate în parte va avea un for pentru a judeca problemele de plagiat sau etică.

De asemenea companiile vor fi încurajate să angajeze studenți chiar din timpul facultății prin facilități, iar bursele oferite de companii pentru absolvenții de liceu vor fi luate în considerare de universități care îi vor primi și doar cu nota de la Bacalaureat pe aceștia. Ligia Deca a spus că această cerință de modificare a legislației a venit din mediul IT unde angajatorii au nevoie de specialiști chiar și cu studii medii pentru anumite job-uri în companii.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...