Noi stenograme cu preotul Visarion Alexa. Ultima discuție cu enoriașa: „Te-am atins ca prieten”

Ana Anitoiu 23.09.2022, 13:59
Noi stenograme cu preotul Visarion Alexa. Ultima discuție cu enoriașa: „Te-am atins ca prieten”

Noi stenograme cu preotul Visarion Alexa, aflat sub control judiciar, după ce a fost acuzat de agresiune sexuală, dezvăluie ultima discuție pe care a avut-o acesta cu enoriașa care a depus o plângere pe numele lui. Femeia i-a cerut explicații pentru comportamentul pe care l-a avut față de ea.

Ce i-a spus preotul Visarion Alexa enoriașei

Noile stenograme arată că preotul Visarion Alexa i-a spus enoriașei că a atins-o ca prieten că a fost vorba despre un moment de odihnă. De cealaltă parte, femeia i-a reproșat acestuia că a atins-o în părțile intime și că și-a simțit corpul „ca la inventar”.

„Preotul Visarion Alexa: Te deranjează că te-am atins? Aşa mi-ai zis că vorbeşti permanent cu el (n.r. fostul prieten al persoanei vătămate, cel mai probabil) şi vrei să scapi de asta.

Enoriașa: Ca şi preot m-aţi atins sau ca şi prieten?

Preotul Visarion Alexa: Ca prieten. (…)

Enoriașa: Şi ca să înţelegeţi situaţia, dv. aţi trecut la partea practică de relaxare a mea?”, arată noile stenograme.

Noi stenograme cu preotul Visarion Alexa
Preotul Visarion Alexa

„Preotul Visarion Alexa: Nu. A fost… o clipă de odihnă. Cred că mai important e dicţionarul. Şi explicaţiile. Cred că importantă e înţelegerea… Sper să nu te supăr.

Enoriașa: Vreau să ştiu treaba cu dicţionarul… şi explicaţiile. Corpul meu s-a simţit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdomen, pe sâni, în partea intimă…

Preotul Visarion Alexa: Dicţionarul înseamnă emoţiile, fobiile să capete cuvinte, expresii. Aşa putem înţelege. E un gest de afecţiune, nu inventar. (…) Cred că sufletul tău e un pic trist şi mâhnit de răspunsul poliţistului. Dar cu răbdare şi explicaţii bune, se va vindeca. Şi va avea puterea să găsească un om potrivit. (…) E fundamentală pacea. Să nu cazi în ispita dorinţei de a te răzbuna. Răzbunarea răneşte şi pe alţii, dar mai ales pe tine”, a continuat discuția.

Preotul și-a recunoscut fapta. Ce sancțiuni a primit

Preotul Visarion Alexa a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea detalii. Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor a decis mai multe sancţiuni pentru el, cu precizarea că, după pronunțarea sentinței judecătorești de la sfârșitul perioadei de control judiciar, vor fi aplicate și alte sancțiuni, pe linie bisericească.

Deocamdată, în urma incidentului, Arhiepiscopia l-a sancționat pe preotul Visarion Alexa cu: suspendarea de la slujire, adică interdicţia de a oficia orice serviciu religios; retragerea funcţiei de paroh – nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparţine şi de a se implica în niciun act administrativ; precum și obligaţia de a informa constant Centrul eparhial despre evoluţia cercetărilor judiciare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...